Минимум 200 лева излиза подготовката за първолака тази година, показа проверка на TrafficNews.bg. Седмица преди началото на новата учебна година, книжарници и книжни борси в града са пълни с родители, заети с последните приготовления за новия ученик.

„Дъщеря ми ще бъде в първи клас в СУ „Пейо Яворов”. От училището ни дадоха списъка с всичко необходимо, което трябва да купим на децата”, разказа Ваня, която ще отдели между 200 и 250 лв. от семейния бюджет за ученичката.

Жената вече е купила ученическата раница, за която е броила 110 лева. В магазинната мрежа в Пловдив раниците започват от 50 лева и достигат 250 лв. Изборът е огромен, като най-предпочитани от малките ученици са чантите с рисунки на любимите им анимационни герои, в розовата гама за момичета и в синьо – за момчета. Търговците съветват освен на марката и принта, родителите да обърнат внимание и на още няколко неща, които са изключително важни за избора на ученическа раница. Тя трябва да е лека – до 1 килограм, здрава, с анатомичен гръб и светлоотразителни ивици. В последните няколко години много родители се насочват към раничка с колелца с идеята децата им да не носят по няколко килограма на гърба си. Оказва се обаче, че колелцата не са особено практични, защото на учениците се налага да влачат раницата по стълбите в училище и в повечето случаи пречат на съучениците си по коридорите.     

„22 лева ми струваше несесерът с нужните моливи, гумички, острилки. 30 лева са тетрадките – искат ни 10 броя с тесни и широки редове и 10 броя с широки квадрати”, посочи Ваня. Още 50 лева жената е отделила за помощните материали – сметало, тефтерче за съобщения, етикети, пластилин, дъска и ножче за моделиране, ножица, тиксо, лепило. „Спестих част от разходите, тъй като от по-голямото ми дете са останали водни боички, четки и цветни моливи, които ще използваме”, отбеляза пловдивчанката. Учебниците за първолаците са безплатни, но тъй като дъщеря й ще изучава английски език като свободно избираем предмет, семейството ще трябва да даде още 20 лева за съответния учебник. 

Около 60 лева е струвал тоалетът на първокласничката за 15 септември – рокличка и обувки. „Няма да купуваме букет на госпожата, защото цветята увяхват бързо. Решила съм вместо това да подарим бонбониера за 7-8 лева”, посочи жената.

Освен ученическите пособия, голяма част от родителите трябва да похарчат пари и за униформа. Сумата варира между 100 и 120 лева, за които могат да бъдат закупени 2 тениски, риза, пола или панталон, вратовръзка и суичър.

„Смятам, че ще се вместим в еднократната помощ от 250 лева, която се отпуска от правителството. Добре е обаче тези пари да се отпускат предварително, а не през октомври, когато всичко вече е купено. Тъй като на много родители се налага да теглят кредит, за да могат да подготвят децата си за училище”, смята Ваня.