21 декара в Борисовата градина са били заменени за 15 панелени апартамента в "Люлин", "Дружба" и "Обеля" от Юлия Берберян - бивш депутат от СДС, върху чиято територия са изградени тенис кортове "Малееви".

Сделката от времето на управлението на Стефан Софиянски бе припомнена след нападки на съветничката от ДСБ Марта Георгиева, че общината раздавала имоти в Борисовата градина. Тя направи критиката заради докладна на кмета Йорданка Фандъкова за връщане на четири общински имота в парка, които в момента се управляват от "Софийски имоти". Това разгневи шефа на правната комисия в СОС Орлин Иванов от ГЕРБ, който показа доклади, с които София е загубила управлението над къпалнята "Мария Луиза" и Летния театър.

Сделката между Берберян и Общината през далечната 1998 година беше публично известна. След нея имаше недоволство, но тя беше одобрена от тогавашния състав на столичен общински съвет.

"Възможна е подобна правна сделка и тя е лесно осъществима. При наличие на съгласие на отсрещната страна, в случая семейство Берберян, да се развали сделката и да се върне даденото от страните", настоя председателят на правната комисия в СОС Орлин Иванов.

"Аз съм убеден, че ще убедя кмета и колегите от ГЕРБ да купим 15 панелни апартамента, да ги върнем на г-жа Берберян, а тя да върне 21 декара в Борисовата градина", каза той.

И увери, че няма да й търси сметка за отсечените борове и дъбовете.

"Стойността е оценката на 15 панелни апартамента. Ако приемем, че тогава стойността на кв. м. е била 500 евро, 21 декара струват 10,5 млн. евро. Ако ги разделим на 15-те панелки, излиза, че всяка една панелка е оценена на 750 000 евро", обясни той.

От своя страна кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че е възложила на заместничката си Ралица Стоянова да се изготви правен анализ на всеки един от частните имоти в Борисовата градина, който да покаже какво може да си върне общината за управление.

"Много е лесно да се говори, но нека да се представят и фактите. В периода 1997 - 2005 г. знакови обекти в парка са станаха частна собственост след продажби, заменки за няколко апартамента и апорти", напомни столичният кмет.

Столична община си върна Маймунарника и Кривите огледалаСО си връща "Кривите огледала", "Маймунарника" и два имота на детския кът Водно каналче