С 50 гласа "за" и 0 "против" Столичният общински съвет прие връщането под общинско управление на имоти в Борисовата градина, които досега са били стопанисвани от фирмата "Софийски имоти" ЕАД.

Става въпрос за Маймунарника, Веселото село и две части от детския кът "Водно каналче". 

"С днешния доклад предлагам на ОС, Общината да си върне 4 терена, за да ги защитим по-успешно като част от Борисовата градина", каза Йорданка Фандъкова.

Тя обясни, че на терена на Веселото село трябва да си остане зелено пространство. На терена на Маймунарника планът предлага да има възможност за различни атракции без да се строи нищо. На терена на Капитолия има предвиден подземен паркинг.

"Важно е да има ПУП на Борисовата градина и да изпълни целите, за които беше избран изпълнителя, а именно да запази територията на Борисовата градина и да не позволи ново строителство там", обясни столичния кмет.

Според нея няма нужда да се възстановява Климатичното училище или да бъде изграден музей зелената памет на София. "В рамките на съществуващите сгради можем да преосмислим някои от дейностите като например категорично премахване на автокъщата, а в сградата Кривите огледала да се възстанови или да се направи някакъв музей там", обясни Фандъкова.

Тя обясни, че трябва да има ПУП, който да не позволи никакви планове на частните собственици в Борисова градина. "Знаете, че между 1997 и 2005 важни части от БГ са били продавани и заменяни

"Всички искаме да възстановим къпалнята Мария Луиза. На първо място собствениците трябва да знаят, че нищо друго не може да се направи на този терен", поясни тя.

"Ако ви прави впечатление, в резултат на проверка през 2017 година, г-жа Фандъкова се е разпоредила да бъдат прекратени договорите за наем и да започнат да се водят дела за отнемане владението на "Капитолия" от наемателя. Общинските съветници за пореден път са поставени в ситуация на неведение как това дружество е управлявало повече от 10 години тези имоти, за да се стигне до ситуация, в която сграда, която е била в началото 88 кв. м., изведнъж се оказва 78 кв. Кой даде разрешение за строеж? Тази сграда законна ли е?", попита Милка Христова от БСП-София.

Снимка: БГНЕС