1 квадратен метър. Земята казват не е ничия и е на всички ни. Има земи, които никой не желае и такива, за които всички ламтят. 1 квадратен метър земя в терен със залежи може да бъде златна мина. Същият този в океан не струва пукната пара, а в урбанизираните територии мерим квадратния метър във валута с голели купюри.

Когато говорим за жилищните многоетажни постройки, идеята за 1 квадратен метър се трансформира кардинално. Тогава на къс земя се израждат площи с големината на терена умножени по етажите на сградата. Земята под постройка вдига неимоверно стойността си, поне според оценителите, ала и застроената площ става не по-малко печеливша.

Пловдив е сред най-динамичните жилищни пазари в страната. Мнозина считат, че нарасналото търсене поради икономическото развитие на региона и съответната урбанизация с бързи темпове, се намира в състояние на неудовлетвореност. Една от причините е  недостатъчно предлагане, което води до ускоряващ се ръст в цените на имотите, а това от своя страна е поради пика на имоти очакващ се през 2018 и инвестиционните намерения за отдаване под наем от голяма част от собствениците. Това е една от причините да съществува парадоксът: Над 80 хиляди жилища в Пловдив пустеят, 20% от домовия фонд е излишен.

Въпросът, който си поставихме е колко струва заветният квадратен метър в Пловдив, квадратен метър от вашият потенциален дом?

Средната цена на един кв.м. жилищна площ във втория по големина град е между 650-700 евро/кв.м. или около 1400 лева. Цените на жилищата в Пловдив растат значително, въпреки че през първите 9 месеца на годината сделките с имоти са намалели с 4%.

Ала тези осреднени стойности не ни казват много, защото ако анализираме двустаен апартамент в централните части сумата ще се окаже в пъти по-висока, при в пъти по-ниска цена за същата квадратура в кв. "Изгрев". Затова най-напред е редно да кажем, че цените се влияят основно от следните параметри – разположение, тип и датиране на строителството и разбира се видът, състоянието, големината и предназначението на имота. Има и още няколко фактори, които оскъпяват или понижават цената – фонда паркоместа, социалната и материалната инфраструктурата, етажност.

На първо място ще започнем с местоположение и квартал. За справка ще използваме статистиката от сайта за имоти imoti.net, която се изготвя на база качените имоти в сайта, т.е. наличните реални предложения за продан.

Така според офертите най-висока цена на квадратен метър при апартаментите държат едностайните жилища в Центъра (над 900 евро/кв.м.), двустайните жилища в „Широк център“ и тристайните в „Каменица 1“ и в Центъра – около 800 евро/кв.м.  

Най-предпочитано е тухленото строителство, което съответно прави и цените на апартаментите в тухлени сгради най-високи. 

Следва го строителството и конструкциите тип ЕПК и ПК – повечето такива сгради са старо строителство, но поради високата им здравина и надеждност, често цените на апартаментите в тях са близки, макар и по-ниски от тези в тухлените.

С най-ниски цени са апартаментите в панелните блокове. Това е свързано с напредването на срока на експлоатация на този тип сгради. Цялостното саниране на панелните сгради повишава стойността на имотите в тях, тъй като ги прави по-устойчиви и увеличава техния живот. 

Прави впечатление, че когато става дума за жилищна площ в къща, цените продължават да са доста над средните. Над 1000 евро излиза квадратния метър при къщите в централните градски площи. Добре се търгуват и имоти в Прослав, където хибридните здания между малка кооперация и голяма семейна къща вървят в диапазона между 650 и 900 евро/кв.м. според състоянието на имота.

Традиционно скъпи са малките жилища - едностайни и двустайни, докато тристайните и по-големите излизат доста по-изгодно в съотношение на квадратен метър. 

Апартаментите в кв. "Изгрев" и ЖР Тракия държат първенството по най-евтин дом. Етажността също играе роля - първите и последните етажи не са предпочитани за живеене, макар да имат своите предимства – лесен достъп, гледки и др. Презумпцията е, че на партерите и първите етажи, може да има проблеми със сигурността на имотите, а при последните – проблеми свързани с течове от покрива. Ето защо, апартаментите, които се намират на първи и последни етажи в блоковете, обичайно се реализират на по-ниски цени в сравнение с жилищата на средните етажи в същите блокове или в сгради със сходно местоположение. 

Парцелите земя не се търгуват особено скъпо - в градските площи те биват избягвани, тъй като в определени случаи бива почти невъзможно да се изкарат нужните разрешителни за строеж. Изисква се и спогодба с хората, живущи в сградите на съседни парцели. Въпреки това висока е цената на квадратен метър в централните части на града и в някои от къщенските квартали, като този зад стадион "Хр. Ботев" или така наречената "Каменица 2".

Бизнес и гаражните площи държат цена. Обичайно при офис и магазинни имоти квадратурата е малка, което ги прави аналогични на едностайните апартаменти. Предложенията за гаражи намаляват все повече, което обуславя и високите цени между 10 и 20 хил. евро според големината. Ниската ставка, която излиза при гаражите в центъра на града е поради причина на пълен дефицит на предложения поединично и наличието само на една обява за голям подземен паркинг на площ около 120 кв.м., който не се продава на части.

Очаквани траектории за пазара на имоти в Пловдив

Пик на цените при закупуване, разминаване между търсене и предлагане и изравнени наеми със столичните оферти. Това са най-общо тенденциите, които чертаят специалистите за имотния пазар.

Според данните на Агенцията по вписванията, обемите продажби в Пловдив са спаднали през 3-тото тримесечие, но това се дължи на големия дял на покупките ново строителство и невписаните все още сделки с имоти с този тип имоти. Очаква се пазарът да бъде променен със завършването на някои големи строителни обекти. Продажбите на апартаменти в тях са планирани след получаване на Акт 16, като се очаква да има пик на такива сделки около средата на идната година. 

Разрешителни за строеж за 379  нови сгради е издала общинската администрация на Пловдив през третото тримесечие на 2017 година, съобщават от Националния статистически институт. 239 от тях са жилищни, 5 - административни и 135 - други. Така застроената жилищна площ ще се увеличи със 180 000 квадрата. Издадените разрешителни са за 1 370 нови жилища. Разгънатата площ при административните сгради е близо 4 000 квадрата, а при другите - 96 000 квадрата.