Две тенденции са силно залегнали в географската стратификация в последните години - от селото в града, но и от града в предградието. Преселването на цели родове в големите урбанизирани зони обезлюди стотици села с България, като създаде трайна тенденцията на обезлюдяване на селските райони.

Динамиката на смяна на постоянния адрес от селски към градски е потвърдена и от данни на на Евростат. Делът на градското население се е увеличил до 75% през 2016 у нас. За сравнение - той е бил едва 20% само преди близо 65 години. Това на практика означава, че селското население у нас е около 1,8 млн., но част от селата са станали предградия към големите градове. 

Предградията от своя страна заживяват прероден живот и от село се превръщат в... кварталите на богатите. Пловдив си има отявлени представители в тази категирия, разположени в Родопската яка, а първенецът е пловдивският Бевърли Хилс - Марково. 

От тук-там къщичка, тук-там черен път -  През последните 10 години Марково се превърна в истинско модерно предградия с палати, кооперации, еднофамилни къщи, но и множество комплекси за съвместно съжителство. 

Да си купиш апартамент в Марково звучи малко странно, предвид че селото беше предимно къщенски устроено, но всъщност възможностите за дом в тази насока никак не са малко, а цените се приближават до тези в по-крайните квартали на Пловдив. 

Редица предприемачи решиха да построят комплекси, а сега разпродават жилищата. Средната цена на квадратен метър е около 530 евро или малко над 1000 лева, а цените варират от 60 хиляди евро до 90, според нивото на завършеност на новите строежи, наличието на мебелировка, разположението и големината. 

Въпреки това апартамент на село продължава да е абстракция, която хората не предпочитат, тъй като живота вън от големият град се свързва с всички благини на селския бит - двор с градина, беседка, барбекю на открито; гараж, камина и т.н. 

Животът в къща обаче не е особено евтин, защото самостоятелната постройка изисква много грижи, постоянни ремонти, особено ако е стара, както и изцяло самостоятелно отопление. Затова хибридния вариант е да си закупите етаж от къща.

Но изненадващо или далновидно - къщи се продават масово и то с представители от всеки вид и тип - стари, нови, големи, спретнати. Най-разпространени са по-старите монолитни къщи на 1-2 етажа с разгърната площ между 130 и 200 кв.м., както и двор от около 300-400. Квадратният метър се търгува средно между 400 и 500 евро, но могат да се срещнат оферти и на много по-изгодна цена.

Няколко произволно подбрани обяви показват, че къща на два етажа  с РЗП 200 кв.м. може да бъде закупена за 60 хиляди евро. Имотът е в центъра на Марково има двор и гараж от 40 кв. м. В евтиния ценови диапазон квадратът пада дори под 600 лева. 

Не така стоят нещата при новото строителство обаче. Инвеститори масово строят малки бутикови едноетажни и двуетажни еднофамилни къщи. Размерите им са на един по-голям апартамент - 130-150 кв.м., а цената им е между 85 и 100 хил. евро 

Най-разпространени са офертите за новоизградени къщи с акт 16 и двор между 400 и 600 кв. м. Агенциите рекламират имотите основно през неоспорими преимущества като чудесна панорама към Пловдив, романтична веранда, добро разположение на стаите, ала Акт 16 обичайно свършва с шпакловка и замазка, входна и вътрешни врати, дограма, ел. и вик инсталации и евентуално озеленяване на външния двор. Една такава случайна оферта е за къща от 130 квадрата разгърната площ и 600 кв.м. двор за цена от 85 хиляди евро. Необходимите разходи за довършителни дейности и мебелировка обаче могат да надхвърлят още 20 хиляди лева. 

Средно около 600 евро/кв.м. вървят подобни имоти в Марково, а предлагането в момента е повече от изобилно. Над 100 къщи чакат своите нови собственици. 

Ако не робувате на живеенето точно в Марково, сходни села в Родопската яка предлагат сходни жилищни имоти на далеч по-ниски цени. В Белащица подобни на описания имот вървят на цени около 60 000 евро. Селото също стана притегателен център и разполага с портфолио и от по-луксозни имоти, които достигат цени от 150 хиляди евро, но включват басейн, огромни жилищни и тревни площи, а често и модерно оборудване. В Брестник новите имоти вървят на аналогични цени по-бюджетни варианти - за около 70 хиляди евро, но и палати за над 200 хиляди лева. 

В Първенец пазарът е много по-свит, вероятно защото селцето има коренно население, което не е склонно да разпродава наследствени имоти, а инвеститорите все още не са го възприели като зона за застрояване. Няколко по мащабни имота от 220-300 кв.м. РЗП чакат нови собственици, но им искат и сериозна цифра - над 130 хиляди евро.  

Храбрино остава най-евтина дестинация за нов адрес - за по-малко от 100 хиляди лева, можете да си закупите спретната къща в добро състояние и потенциал за преустройство. Предстои да разберем дали тенденцията за застрояване ще стигне и по-отдалечените селца в Родопите.