Сайтовете за безплатни обяви все повече набират сила в дигиталния търговски пазар и отдавна излизат извън границите на така наричаната некомерсиална търговия, касаещи единствено вещи втора употреба или пък нови, но не влизащи в употреба на собственика си.

Напротив, дигиталните платформи градират своите позиции и практически дават поле за изява на всеки да търгува и то с къде-къде по-малко рестрикции или поне така изглежда. Социалните мрежи и няколко известни големи сайтове за безплатни и платени обяви изобилстват от всичко, което можете да си представите, пожелаете и съответно да потърсите.

Кои са най-силните им страни: позволят пряк контакт на договаряне между продавач и купувач, като и двамата често са физически лица, съответно често достигане до атрактивни или поне компромисни цени, а и не на последно място се нарежда важният инструмент за таргетиране по параграф "близо до теб".

Чисто прагматично, преимуществото да купуваш онлайн, в периметър личния ти град, би спестило дори цената на доставката, ако се възползваш от опцията лично предаване. 

Именно по този параграф един от най-известните сайтове за търговия е направил извадка какво най-често хората търсят в различните градове в България, а ние ще ви запознаем с основните търсения в Пловдив. Така информация би била полезна на всеки, който желае да котира стоки, а и да се насочи дори в бизнес ниша. Защото където има търсене, трябва да има и предлагане, нали? 

Преди обаче да пристъпил към топ търсенията в Пловдив, базирани на извадката в тази платформа, следва да уточним нещо изключително важно. Сайтовете за обяви и социалните медии, които специализираха отделни модули за продажба, т.е. толерират я, се превърнаха освен в оказиони и бит пазар, така и в поле за нелегална търговия. Освен неприемливи стоки или такива, които не можете да намерите по магазините, там се търгува с реплики на маркови стоки, крадени вещи и дори такива изрично забранени от закона. 

Имайте го предвид и не бъдете съблазнявани от тези ниши. Междувременно обаче се ориентирайте за най-популярните търсения на обяви за стоки и услуги в града под тепетата и ако имате непотребни вещи, попадащи в категориите, задължително ги обявете за продажба:

Недвижими имоти

На първо място в категорията за недвижимо имущество стои търсене по ключова дума „собственик“. Какво означава това? Хората търсят имоти, които се предлагат без посредник, без комисионни. Основно те се интересуват от това имотът да попада в територията на града /не в областта и близките села/, а най-много търсения са направени за квартал „Смирненски“ и „Кючук Париж“ и „Тракия“, където цената на имотите и наемите е по-ниска. Магазини, гаражи, къщи и апартаменти са сред най-разпространените типове имоти, които представляват интерес за нашенци сред обявите. Неизменно сред топ 20 попада и търсене на „Оазис“.

Автомобили, каравани, лодки

Пловдивчани масово са собственици на немски возила, марка „БМВ“, а търговските им интереси логично са свързани с този бранд. На второ място се нарежда още един представител на германската автоиндустрия – Мерцедес, след него „Фолтсфаген“ и разбира се „Ауди“ . Джанти, фарове, гуми и двигател пък са нещата, които най-често попадат в полето на интерес, касаещ обгрижването и ремонтирането на колите.

Електроника

Най-голямо търсене има разбира се за смартфони, а на чело е iPhone 6, вероятно защото да си собственик на Apple продукти е престижно, а модел 6 вече е бюджетен. Хладилници, кафе машини, перални, печки и телевизори - не ги събираме, както звучи популярният уличен възглас, а потребителите масово ги търсят. Популярна техника, попадаща в категория интензивно издирване, са още компютри, части за тях и периферни устройства, а най-разпознаваеми брандове за техника са Lenovo и Sony.

Спорт, книги, хоби

В тази категория доминира интересът към велосипеди, но пазарът за уреди за риболов също не е за подценяване. Уреди и пособия за фитнес, ножове и пособия за къмпинг попадат сред хоби предметите, които пловдивчани търгуват и търсят.

Животни

Притежателите на домашни любимци търсят масово аквариуми, както и транспортни чанти за четириноги животни. Кучета и крави пък са най-популярните търсения за видове животни, които пловдивчани искат да придобият.

Дом и градина

Пособия за кухня – мивки, маса, цялостни модули и шкафове. Така изглеждат топ търсенията в този разред. Огледала, гардероби, диван, спалня, дори дограма попадат сред популярните щения на нашенци. Изненадващо интерес има и към картини, порцелан, чаши за кафе и всякакви видове врати.

Мода

Потребители, дирищи изгодни модни оферти, се интересуват най-вече от маратонки с бранд Адидас, кубинки и кецове. Сред популярните търсения по марка са Patrizia pepe, Casio, Gucci, G star и Converse. Освен обувки, в сайтовете за обяви масово се търсят така нашумелите сред нашенки елеци с косъм, рокли, анцузи. Разбира се естеството на търговията започва и свършва с „разпродажба“, така че офертите са посочвани изрично в търсенето масово. 

За бебето и детето

В Пловдив се търси най-много... изгодни памперси. Гащеризон, космонавт, велосипед, кош за кола, шаферска рокля, тротинетка,  дори адаптирано мляко, стерилизатор, барбарон - сайтовете за обяви са много благодатни за бебешкия стоки, тъй като те бързо излизат извън употреба, от една страна, от друга майките отбягват да си купуват нови пособия, които могат да набавят "втора употреба". 

Услуги

Дизайн и печатните компании трябва да се активизират, тъй като под тепетата има подчертано търсене на визитки и други рекламни печатни материали. Не рядко се търсят и услугите на сервизи, ключари и услуги за почистване.

Работа

Безработните най-масово търсят работа за позиции на шофьори, както и в сферата на строителство и производство. Интересна тенденция е, че упорито нашенци търсят почасова работа или пък позиции за студенти, което не е учудващо, предвид че големите университети в града привличат студенти от цяла Южна България.