Очакваното забавяне на пазара на имоти вече е факт. Това отчете браншът на агенциите за недвижимо имущество, който днес се събра на регионален форум в Пловдив. Срещата логично започна с въпроса „Има ли опасност до края на годината пазарът на имоти да навлезе в криза, тъй като знаете, че той е най-чувствителен към глобалните икономически и финансови промени?“.

„Има промени в пазара на имоти в Пловдив през първото тримесечие на 2019 година, спрямо същия период на 2018. Годината започна с устойчив растеж на сделките от близо 8% на годишна база, което определено е спад от постигнатите 15-16% през миналата година. Разликата е показателна за затихване и успокояване на пазара“, посочи Стефан Моллов от генция за недвижими имоти.

Оказва се, че средната цена от 757 евро на квадратен метър жилищна площ в Пловдив, остава по-ниска спрямо Бургас и Варна, разбира се спрямо и София. Така в града под тепетата въпреки динамичния пазар, който до голяма степен беше повлиян от председателството на Пловдив като Европейска столица на културата, имотният пазар бележи по-ниски ценови параметри.

Росен Плевнелиев: Трябва да се готвим за тежки времена на имотния пазар, възможни са до 18 месецаВ САЩ инвеститорите разпродават всичко, за да се запасят с кеш

Според експерти търсенето продължава да изпреварва предлагането, но те не могат да прогнозират докога ще продължи това явление. Като мотиви за динамичността и трудната калкулируемост на двете основни променливите на пазара Моллов посочи две неща - ръста на броя издадени строителни разрешения и възможността за голяма чуждестранна инвестиция край Пловдив.

Припомняме, че през първото тимесечие на тази година Пловдив стана рекордьор по отношение на издадени строителни разрешения - 1 247 жилищни сгради със 7 832 жилища в тях и 1 032 933 кв. м. РЗП. Освен това се очаква през есента на 2019 да стане ясно дали индустриалната зона край Раковски ще бъде избрана за нова база за производство на Volkswagen.

Още един маркер за успокояването на пазара е времеемкостта за финализиране на една сделка на пазара. Според имотните специалисти, ако през 2018 година брокерите са реализирали сделка за около 3 месеца, то сега процесът по покупко-продажба трае средно около 6 месеца или двойно повече време. Това е много осезаема разлика, която предполага изменения в купувачите и пазара.

От изнесените данни стана ясно, че на пазара на недвижими имоти в Пловдив продължават да доминират по брой жилищата в процес на строителство. Това до голяма степен означава, че тенденцията за закупуване „на зелено“ отново е в пиковите си нива, въпреки горчивия опит от първото десетилетие на 21 век. Подобни ходове са продиктувани от банковото ипотечно кредитиране и по-ниските цени на Акт 14.

„Строителните предприемачи все по-често предлагат гъвкави схеми на изплащане, а през последните месеци са все по-склонни към отстъпки от цената“, посочи Моллов.

Търсенето в Пловдив продължава да е фокусирано върху двустайни малки апартаменти между 55 и 65 кв.м., както и към студия и едностайни. Причината основно е инвестиция в жилище, което да бъде използвано за отдаване под наем. Общоизвестен факт е, че малките имоти са най-ликвидни за отдаване за ползване, както и краткосрочни наеми на нощувка. От друга страна двустайният формат на малко жилище е многофункционален.

Безспорно най-добра доходност се отчита за имоти край Медицинския университет в Пловдив и в центъра на града. Това са и най-предпочитаните райони за закупуване на жилище с инвестиционни цели.

Има и един по-специфичен сегмент от пазара, оформен от млади семейства от Южна България, които се заселват в Пловдив, заради по-високия стандарт на живот и по-широките трудови възможности. Те от своя страна търсят по-просторни жилища с две спални, като се ориентират и към комплекси от затворен тип, въпреки че там се дължат ежемесечни такси за поддръжката му. Отчитат се и устойчиви нива на търсене на еднофамилни селски къщи в периметър 35 км от града.

„Спад се наблюдава по отношение на сделките с офис сгради и площи, като единствено интересът е съсредоточен към по-големи отворени пространства, които се търсят за целите на аутсорсинг фирмите“, посочи експертът.

Въпреки индикациите за забавяне на пазара Моллов посочи, че според него 2019 година по-скоро ще остане стабилна и без драматични промени по отношение на имотния сектор.