Поредна акция се проведе от данъчните в Пловдив. Този път служителите на финансовото ведомство са насочили вниманието си към автомивките. През последната седмица в графата за неизрядни данъкоплатци се появиха имената на редица фирми, занимаващи се с почистването на автомобилите.

Шест автомивки в Пловдив и региона са били проверени през последния отчетен период.  Две от тях са на една и съща фирма, а именно „ЕЛСОЛ ОЙЛ ЕООД”. Въпросното дружество е собственик на бензиностанциите „ЕКО”, а автомивките са под техен контрол.

Двата обекта се намират съответно на „Цариградско шосе” и булевард „България”. Клетките за почистване са позиционирани непосредствено да търговската част на бензиностанцията.

Агентите на НАП са констатирали нарушения свързани със Закона за данък добавена стойност. Съставен е протокол на фирмата. Каква ще е съдбата на търговските обекти предстои да разберем, тъй като на фирмата все още не е връчено наказателното постановление. В същото време мивките все още функционират.

В графата на обекти, подлежащи на принудително запечатване в рамките на 30 дни, попадна и още една автомивка прикрепена към бензиностанция. Тя се намира на улица „Даме Груев”. Самият обект не е от известните на пазара вериги. По време на ползване на услугите на обекта, данъчните са хванали фирмата в нарушение и са съставили акт.

Още един обект, предлагащ услугата „почистване на автомобил” бил ударен от НАП-Пловдив. Автомивката, на улица „Сергей Рюмянцев” е част от веригата „5minutes”. Фирмата разполага с над 17 обекта в цялата страна. Клетките разполагат с услугата сами да си измием превозното средство, която е актуална към момента.

Още две автомивки са заплашени от принудителната мярка запечатване. Те се намират в Асеновград и в Раковски.

В „черните” списъци попадна и заведение в квартал Кючук Париж. Кафене „Дари”, което се намира на булевард „Никола Вапцаров”, е едно от най-посещаваните в района. Не се знае каква ще е съдбата на заведението, тъй като на обявения за контакти телефон не отговаря никой.  

Под прицел на данъчните бе и сергия за плод и зеленчук на улица „Солунска”.

Мярката може да бъде обжалвана пред Административния съд, а глобата да бъде заплатена, но това не влияе на изпълнението. Тя просто ще отпадне, ако съдът се произнесе в тази насока.