Академия на МВР и резиденция "Бояна" генерират най-големи загуби със своите ведомствени настанявания, показва доклада на Световната банка. Академията разполага със 720 легла, за 2016 заетостта е била 95%, разходите са 8 700 000, а приходите едва  583 997 лева. 

Чиновници ходят на почивка като плащат от 5 до 48 лева на човек и въпреки това станциите на министерствата са полупразни. Това стана ясно още от доклада за почивните станции на българските институции. Към ведомствата има общо 172 работещи почивни станции и обекти за обучение, както и такива с представителни и социални функции. Средно цената е около 20 лева на вечер, общият брой на леглата в тях е над 10 хиляди като тук влизат само функциониращите обекти, които реално се ползват, съобщава "Труд".

Цените за настаняване на чиновниците в почивните бази са изключително ниски и не покриват разходите им. Най-ниски са цените в почивна станция на Министерството на регионалното развитие и благоустройство - 5 лв. на човек на вечер, и в почивните бази на МВР, където средната цена за нощувка е 7.50 лв. на човек. Например нощувката в станция на МВР "Изгрев" в Созопол струва само 7.30 лв., което е сравнимо с таксата на човек да си вдигне палатка в близкия къмпинг, пише в доклада на СБ.

Най-високи са цените в резиденция "Евксиноград", където нощувка в малък апартамент, както за служители така и за външни посетители, струва 180 лв. Почивната база на АДИС към МВнР е на второ място по цени: 48 лв. на вечер за служителите и 62 лв. за външни посетители.

Много от обектите са достъпни за външни посетители, които плащат от 15% до 100% над стандартната цена за служителите. Въпреки това, цените за външни посетители са по-ниски от пазарните и не покриват разходите по експлоатация на обектите. Така ведомствата на практика субсидират почивките и на външни гости. Например, цените за външни гости в почивна станция "Зора" към Министерството на земеделието в Кранево са 30 лв. за настаняване в двойна стая, а цените на хотел "Зора", който се намира в същата сграда и се управлява от приватизираното държавно предприятие "Птици и яйца", цената за същото настаняване е 60 лв.

Въпреки ниските цени обаче почивните бази не са пълни. Заетостта в обектите варира, като най-успешните работят при почти пълен капацитет, а при други заетостта е под 30%. Храната в почивните бази се предлага без надценка или на загуба. В резултат почивните бази носят загуби от 22 млн. лв. на година. Двата обекта, които генерират най-големи загуби са Академията на МВР и резиденция "Бояна". Една от причините за ниската заетост е липсата на реклама. Имотите, които не се рекламират чрез уебсайт, цветна брошура или други средства, имат средна загуба от 230 хил. лв.годишно, а рекламираните обекти имат загуба от 130 хил. лв.

Министерството на отбраната управлява 52 имота, между които военни клубове, хотели и един имот с представителна функция (резиденция "Лозенец"). МВР разполага с 43 обекта - за рехабилитация и за обучение за полицаи и пожарникари, както и почивни станции. 12 от обектите на МВР не работят. Министерството на земеделието има 32 почивни станции, от които 10 не функционира.

Близо 95% от анкетираните от Световната банка чиновници подкрепят почивните станции, управлявани от техните министерства и считат субсидирания отдих за неразделна част от социалния пакет, предоставян на държавните служители. Същевременно повечето чиновници биха подкрепили повишаване на цените в базите за да се подобрят условията за отдих. Над една трета от чиновниците биха приели увеличение на цените с 5 лв. на ден, докато по-голям процент от анкетираните - над 40% - биха подкрепили увеличение на цената с 10 лв. на ден. 25% биха подкрепили увеличение на цените за настаняване дори с над 15 лв. на ден. Това представлява увеличение с между 75% и 200% спрямо сегашните цени на обектите на МВР.

От Световната банка препоръчват обща агенция или държавно предприятие да управлява почивните станции на всички министерства.П о този начин ще се избегнат редица проблеми, които в момента водят до милиони левове загуби за хазната, твърдят експертите.

Сред причините ваканционните домове на изпълнителната власт да генерират основно загуби са ниските цени за почивка, недостатъчните надценки за престой и храна на собствени служители и външни посетители, липсата на маркетинг и реклама, остарялата база и нуждата от ремонти, нуждата от квалифициран персонал, недостатъчната заетост.

Кабинетът трябва да промени начина на управление, категорични са експертите.Освен единна структура за управление, от банката разглеждат и начините за сътрудничество с частния сектор. Приватизацията на базите е добър сценарий, ако те трайно генерират загуби, но трябва да се има предвид пренаситеността на пазара, която може да доведе до ниска цена и риск от спекулативни инвеститори, пише в доклада. Затова от Световната банка не препоръчват приватизацията в краткосрочен план. За да се повишат приходите от банката съветват кабинетът да организира преимуществено своите конференции и семинари в правителствените бази. Както и да се увеличат цените за вътрешни слушители и за външни посетители.

Обектите в морските курорти, независимо дали работят целогодишно или сезонно, са единствените бази на властта, които почти не генерират загуби. По-успешно се представят хотелите и станциите по Северното Черноморие. Сред отличниците е хотел "Флагман" в Св.Св. Константин и Елена, които за 2016 г. е генерирал излишък от 250 хил. лв.

Почивните станции към МВР са определени за аварийни бази по време на война и при кризисни ситуации и биха могли да бъдат използвани за настаняване на разселени групи от населението и на бежанци, се посочва още в доклада.