Жените ги обожават, а мъжете обичат да си говорят с тях. Понякога дори тайно им завиждат. Барманството е професия, която може да се упражнява с малко знания, но след много практика човек може да стигне и до по-високо професионално ниво. Този бранш е един от най-динамично развиващите се в България. Това е и причината българските бармани да не отстъпват на колегите си от други държави.

Екипът на TrafficNews се свърза със 7 от най- актуалните бармани в Сoфия. Ето ги :

Петър Божинов е от град Кюстендил, но в момента работи в клуб „Мейсънс“, София. Занимава се с барманство от близо четири години като споделя, че в началото не е имал големи амбиции.

„Бях чул от по-големите батковци, че лесно се свалят мацките и има хубави бакшиши, общо взето съблазнителни неща за всеки тинейджър. Докато дойде денят в който се сблъсках наистина с тази професия и разбрах, че тя всъщност е цяла наука. Започнах да чета специализирана литература, да се допитвам до по-опитните бармани, да се съветвам, защото с времето разбрах, че винаги някъде там има барман, който знае повече от теб“, разказа пред TrafficNews Петър.

Той има редица награди от различни състезания – „Най добър барман на България“ за 2017-та, първо място на международното състезание в Сърбия „XIII Barmens cup HUBERT 1924“  за 2018, „Най-добър безалкохолен коктейл на България“ за 2018 и състезанието за професионални бармани „Barmasters 2019“ са част от призовете му.

Мирослав Панин пък се занимава с барманство от вече цели 10 години. Родом от град Разлог, но живее и работи в София. Работил в най-престижните барове и дискотеки в столицата, Мирослав в момента радва клиентите на club Theatro.

“Повечето хора подценяват тази професия, но тя е изкуство. Истинският барман е културен и знае границата на предлагането и нахалството, винаги усеща кога си дошъл, за да не си сам и кога искаш просто питие, докато гледаш как животът и клиентите в бара се движат с една скорост. Барманът изнася представление на хората, които дори не предполагат колко е трудно да слушаш хиляди истории, докато правиш коктейли и в същото време флиртуваш с няколко жени едновременно, без никоя от тях да се сърди на другите. За мен барманството не е професия, а начин на живот”, каза пред TrafficNews талантливото момче.

Мирослав сподели пред екипа ни и един от любимите му летни коктейли :

„Историята му е от преди 2 години. В лятното барче, в което работех, на бара ми видях синя бутилка, която не познавам. Колегата ми обясни, че това е най-новият London dry gin. Взех шейкъра, сложих необходимото количество от джина, малко босилек, френски ликьор от бъз и лайм колкото да балансирам напитката. Започнах да шейквам енергийно новоизмисленото питие и някак започна да ми идва настроение. И така се получи тази свежа, розова напитка, която след време ме запозна с една прекрасна дама. Момичето дойде при мен на бара и поръча нещо специално, а аз имах точната напитка за нея. След като я опита и оцени високо заедно измислихме името Ginberry.

Специалната рецепта за коктейла е: Лондон драй джин 50мл, 22 мл ликьор от бъз, 5 листа босилек, 22мл фреш от лайм”.

Стефан Тюфекчиев от Бургас е също един от барманите на верига заведенията Maison’s bar & dinner. Главният барман е участвал в редица състезания сред които World class, както и многократно на националните бармански състезания, където има спечелени 1-ви места за най-добър коктейл, национално шот състезание и др.

Паралелно с барманството Стефан се занимава и с бодибилдинг като през изминалата година на World class, стана по-известен с фразата му “Най-добрият барман сред културистите и най-добрият културист сред барманите.”

Амбициозният бургазлия е автор на редица коктейли, както и менюто на заведението в което в момента работи.

Казва, че обича да прави класически коктейли като Мохито, Блъди Мери и др, но е категоричен - най-голяма му сила е в безалкохолните напитки като healthy смутита и шейкове.

Иван Филипов се занимава с барманство от 2011-та като споделя, че преди три години започва да участва и в състезания. Участвал е в множество национални и международни състезания в редица градове в Румъния, Словакия, Англия, Сърбия и други.  

„С влизането ми зад бара се промениха много неща в живота ми - станах по-организиран, отговорен и подреден в действията си. Увлякох се до такава степен, че зарибих след себе си други любители бармани и започнах да преподавам това "изкуство"и до ден днешен в Sofia Flair School. Смея да кажа, че съм щастливец, защото много малко хора имат моя шанс - работата им всъщност да е тяхното хоби“, сподели пред TrafficNews Иван.

Eмо Горянов се подвизава като бар мениджър на две от най-актуалните заведения в София – КОТО & PM Club, където успешно предава натрупаните през годините вдъхновение и опит. До тях е стигнал с множество безсънни нощи и лепенки по пръстите. Зад гърба си, той има натрупан опит като помощник барман, както и редица състезание и семинари.

Посветил 11 години от живота, за да придобие и усъвършенства необходимите знания и умения, днес той залага на семплите и елегантни коктейли. В миксовете си обича да използва минимално количество съставки, намирайки перфектния баланс.

Доказателство е залитането му към необятните интерпретации на класическия сауър. Водка, прясно изцеден лимонов сок, захарен сироп, белтък, много лед и шейкър - семпло и елегантно, така описва началото и края.

Денис Славов работи като главен барман в Diip bar & dinner и същевременно е посланик на марката Funkin за България. Занимава се активно с барманство от 5 години, а от година насам участва в състезания.

Завършил е на второ място в състезанието на Johnnie Walker Highball competition и е един от четиримата, които са спечелили посещение на дестилерията на Бушмилс в Ирландия.

“Изкуството на това, сам да приготвяш съставките си, техниките с които ги миксираш, начина по който те изглеждат преди да стигнат до клиента, са неповторима емоция, която се опитваме да представим и предадем на крайния потребител. Радвам се, че българина все повече и повече се интересува от това което правим ние, защото за нас, смея да кажа, това е най- трудната публика“, споделя за професията си той.

Димитър Овчеларов до скоро е работил в столичният бар ‘Urban gastro bar Jasmine’, като за втори път през летния сезон работи в Португалия. В бранша е повече от седем години. Определя себе си като всеотдаен и енергичен. През свободоно си време кара ‘snowboard’, колело и свири на гайда.


„Тази година честваме 100 години “Negroni”. Това е рецептата ми за черешовото ми негрони. Започваме с джин, черешово бренди, вермут и инфюзнато кампари с какаови зърна, като аз го оставям в дъбова бъчва да отлежи три седмици“, сподели още пред TrafficNews Димитър.