„Истината е, че няма значение къде работиш - дали ще си в някое квартално ресторантче в „Кючук Париж”, или в ресторант със звезда „Мишлен” в Сан Себастиян на Бискайския залив. Важното е самосъзнанието, отговорността, любознанието към професията, и не на последно място вашите идеи да съвпадат с тези на работодателя. Всичко друго идва с времето и постоянството”, това е основният принцип на главния готвач Александър Бърдаров на един от топ ресторантите в Пловдив – „Мемори”.

 „Първите ми стъпки в света на кулинарията оставиха доста ярък спомен в съзнанието ми. Тогава бях още  ученик, живеех и учех в друг град и често ми се налагаше да си сготвям по нещо. С времето все повече осъзнавах, че това, което правя ми харесва. Започнах да чета много книги с кулинарна тематика, да експериментирам, да съчетавам различните подправки... и тогава се откри един нов свят за мен, свят, в който живея и творя и до днес”, спомня си с усмивка шеф Бърдаров. Той разказва, че е имал възможността да работи в много добри и знакови ресторанти в България и извън пределите на нашата родина. Всички те са му помогнали да израсне като личност, творец и готвач.   

„Ресторант „Мемори” е едно наистина невероятно място, създадено с доста вкус и история в центъра на Пловдив, в което вече трета година имам възможността да развивам моите идеи и разбирания за качествена храна.

Един работен ден в кухнята на „Мемори” е предизвикателство, свързано с много емоции, пот и труд”, казва главният готвач на елитния ресторант.

Работата в ресторанта започва всеки ден, рано сутрин, в очакване на доставчиците на храни с утвърдено име за качество, както и дългогодишният им снабдител. Той има за цел да подбере най-добрите продукти, които готвачите приготвят и предлагат на клиентите. Своевременно тече трескава подготовка за обедното меню, при стартирането, на което рязко се чува един приятен звук от прибори по чиниите, малко шум от разменени думи и смях… Това означава, че ресторантът е препълнен, а това е най-голямата награда за екипа на шеф Бърдаров.

Следобедът е по-спокоен, което дава възможност на готвачите да се организират, прегледат продуктите, да направят заготовки и да измислят различни комплименти, с които да посрещнат новите клиенти вечерта.

„Качеството е критерий, на който винаги съм държал и не само в продуктите, използвани в кухнята. Говорим за сервиз, посрещане и настаняване на клиента, за цялостно обслужване. Именно то служи за спечелване на доверието на хората.

Менюто в ресторанта се сменя на всеки 4 месеца. То е насочено и структурирано по сезонност и новаторство. Всяко едно ястие има своя характер и почерк, с което се допринасят и различните методи на приготвянето му като опушване, нискотемпературно готвене, сувидиране, крок пот, поширане”, разказва с ентусиазъм шеф-готвачът.

Ястия като „Опушени свински ребра с черешови трици с дъх на джинджифил и мед”, „Печено свинско филе миньон със сотирана кладница и карамелени кестени във винен сос с дъх на трюфел и мус от батати” и „ Печена дюля с кардамон, канела и винен сос, поднесена с рачел от тиква и медено сирене” са само малка част от сезонното меню

Има ястия и продукти, които свързваме с преживявания и такива, които свързваме от детството, точно такива ще са част от авторските предложения на ресторанта от другия месец - „Зелеви сарми с фрике, праз, микс от гъби и още нещо”, както и „Хрупкави скариди с кадаиф върху орзо паста с аромат на стриди и манго”.