Редица представители на музикалния бранш у нас все повече изразяват притесненията си, относно ситуацията в страната и липсата на работа и участия. 
 
Рязък спад на изявите има още от месец май, а празничният месец декември тази година ще премине без традиционните банкети и празненсва по случай Коледа и Нова година. Или поне така ще бъде до 21 декември, въпреки че изпълнители споделят, че вече всичките им ангажименти са отпаднали и силно се съмняват да им бъде потвърдено участие, тъй като хората са наплашени, а собствениците на заведения са в невидение какво ще се случва за празниците и буквално са с вързани ръце за каквито и да е дейстия. 
 
Твърдо против мерките се обяви фолк певицата от фирма "Пайнер" Юнона. Пред Trafficnews тя споделя, че не е подкрепяла и старите мерки, като смята, че са прекално крайни и вярва в конспиративните теории.
 
Ето мнението на гласовитата пловдивчанката:
 
"Не подкрепям новите мерки, но не подкрепях и старите. Не подценявам болестта, но ограниченията, които се предприемат, са прекалено крайни. Преди години имаше свински грип и страшна истерия по него и пуснаха в съпровода му отново икономическа криза, която засегна строителния бизнес и железата. Вярвам в конспиративните теории, относно всичко случващо се и съм на мнение, че това спиране освен да ни доведе до икономически доста по-сериозни от тогава последици, няма да промени случващото се в здравен аспект. Който е по-здрав имунно ще оцелее, или ще премине по- леко или по- тежко вируса, но не е нужно да спираме и да чакаме, за да не се разболеем евентуално или да чакаме, за да видим какво ще стане. Това подчиняване на нечии чужди условия ме влудява, а особено и когато си здрав да нямаш човешкото право да се изявяваш, да работиш. Няма смисъл, защото последиците ще са доста пагубни за много хора в чисто икономически план. Аз съм с намалена покупателна способност и нямам възможност да пазарувам, както преди, а произвеждащите хора разчитат на моите средства, за да имат и те същото. Имах евентуални ангажименти за декември, които с мерките останаха евентуални и в пространството на приказките. Поради същата причина отпадат и ангажименти за новогодишната нощ. Резултата: хората са наплашени излишно и няма да посмеят и да планират такива мероприятия в близкото бъдеще, а планираните отпаднаха. Тоест, ако на 21.12 кажат, че отпадат мерките за Новогодишните празници, хората отново няма да посмеят да си направят планове за Нова година, защото системата направи достатъчно за да уплаши всички. Това е само моето мнение, с което не искам да нагажирам останалите, но ако до края на март сме затворени, аз очаквам нашата работа като изпълнители да започне да стартира плахо едва септември на следващата година."
 
 
Припомняме, че сред най-ощетените попадат и фолклорните изпълнители. Сега на всички тях им се налага да работят и нещо друго, за да оцеляват, а основното им призвание - музиката да остане на заден план.