Ако започнете да срещате редовно лъчезарната Божана Кацарова, победител в третия сезон на „Мастършеф” , на Главната в Пловдив не се учудвайте. Дамата, която печели почитатели и на литературния фронт с първата си авторска кулинарна книга “Стая 102. 90 рецепти с история” е  приела предложението на собствениците на един от най- предпочитаните ресторанти в Пловдив -  „Атлас”. Едва ли има пловдивчанин, който да не е бил изкушен от елегантната тераса, която се намира срещу „Копчетата”  на общината. През последните години ресторантът бе една от любимите кулинарни дестинации на ценителите на добрата кухня, а през лятото той ще посреща гости с нов екип и изцяло ново меню.

Листът с ястията е къс, но за сметка на това изключително съдържателен. Всички рецепти в него са подбрани от шеф Кацарова, която е заложила на свежи продукти и оригинални рецепти.

Тя съчетава в своята кухня традиционни храни, приготвени в модерен стил.  Познатите продукти се превръщат в произведения на изкуството, аранжирани в  чинията.

Свежи салати , различни дипове, забележителен телешки тартар, хрупкави скариди и калмари в темпура с домашен сос тартар, грилован фондю сандвич с лека доматена супа, няколко вида дюнери, паста с трюфел и „най-сочните уагю кюфтенца” са част от менюто на апетитната спирка на Главната улица.

Всяка сутрин от 8.30 до 11 часа в ресторанта ще има закуска, а през уикенда - брънч с ала карт меню от 11 до 15 часа. 

„Божана е истинска разказвачка на вкусове. Тя живее и готви с невероятна страст. Стилът и е дързък и предизвикателен. Надявам се, че престоят й в Пловдив ще бъде истинско преживяване за изкушените от добрата храна” коментира  собственикът на "Атлас" Женя Садъчева.

 

Мастър шеф Божана Казарова: Ресторант се прави до ресторанта. Колкото повече работещи и вкусни места, толкова по-добре е за всички в бранша

 

- Кой ви изкуши да смените жълтите павета  с Главната на Пловдив?

- Привет преди всичко, правя важно уточнение  - НЕ СМЕНЯМ , а ДОБАВЯМ. Вярвам, че пътуването и новите гледни точки допринасят за уменията и работата на един шеф, който обича работатта си! 

- Какво бихте искали да знаят клиентите, преди да влязат в "Атлас"?

 - Че това е уникален ресторант, на пъпа на града и съвсем скоро смятам да го превърна в най-емблематичния и обичан ресторант в Пловдив! 

- Новото меню е леко, подходящо за сезона. На какъв принцип подбрахте рецептите?

- В менюто има само запазени рецепти, т.нар бестселъри от всеки ресторант, в който съм работила. Надявам се менюто да продължи да се развива заедно с екипа и да радва клиентите, без претенция и попмпозност. Просто вкусна храна 

- Кое е по-важно според вас -  продуктите или техниката?

 - Яйцето или кокошката ???!!!! Очевидно и двете -  няма по-неважно!

 -  Имате ли наблюдения върху кухнята на пловдивските ресторанти? Как гледате на местните шефове - като конкуренти или съмишленици?

- Пловдив е супер як град. Всичко тук ме кефи. Радвам се адски много на всички известни шефове в Пловдив. Капана е уникално място. Поничките са ви топ. Конкуренция няма, винаги съм вярвала, че ресторант се прави до ресторанта и колкото повече работещи и вкусни места, толкова по-добре е за всички в бранша. 

- Любимото ви ястие от новото меню?
- Задължително опитайте уагю кюфтенцата, тартара от риба тон, телешкото бон филе, целия лаврак и шоколадовия мус!