"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия е необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да е комбинативна, пробивна, самоуверена, да държи егото си под контрол и да работи при високи нива на стрес. В същото време обаче тя не бива да губи и женските си качества - да е състарадателна, но без сантименталности, да внушава сигурност и закрила, да е енергична и с приключенски дух. Гост на рубриката ни днес е Жанита Проданова - създател на марките за бандани „Kiki Bibs” и „Shara&Robin”.

Жанита е завършила Технически университет в София, има диплома опо специалността „Индустриален мениджмънт”. 

Владее английски и френски език. Дълги години е работила в корпоративния бизнес, преди да се отдаде на хобито си, което практикува от 2011-та година - да твори модели за бандани. 

Осем години след старта на начинанието й с бебешки бандани, тя стартира и техния аналог за кучета. 

Пред екипа ни сподели, че често интуитивно се повежда по непознат път. А смелостта е най-ценното й качество според нейните близки.  

Какво още разказва за себе си и за избора й да започне развиването на собствен бизнес пред TrafficNews, вижте в следващото интервю:
 
- Кога започна да се занимаваш с направата на бандани и как се насочи точно към това?
 
- Занимавам се с бандани от 2011-та година. Кръстих бебешките бандани на дъщеря ми Калина - „Kiki Bibs”. Прякорът й е Кики и цялата идея тръгна от това, че не ми харесваха лигавниците, които имаше Калина. Тогава в чужбина бяха много популярни тези бандани, така и направих за нея, след това показах на майки с които общувах. Направих и за мои познати, след това съвсем на шега създадох страница в социалните мрежи. 
 
Тази година пък започнах ново начинание - бранд за бандани за кучета. Много хора купуваха бебешки бандани, за да ги слагат на домашните си любимци. Реших, че бих могла да създам специални бандани, които да са по-пригодни. 
 
Едва сега стартирахме начинанието с бандани за животни, но вече имаме договор с популярна верига зоомагазини, които ще ги дистрибутират.
 
- Кое е първото нещо, което правиш, когато се събудиш?
 
- Като повечето хора и аз поглеждам телефона ми. Но не да видя какво правят приятелите ми, а какво се случва в страниците с банданите. 

- Когато започна да създаваш бандани вярвала ли си , че от едно хоби това ще стане причината да загърбиш кариерата, която си градяла с години?

- Винаги съм казвала, че когато човек се двоуми той винаги знае отговора, но не е дошъл моментът да вземе решението. Аз винаги съм знаела, че ще предпочета собствения ми бизнес. Просто е трябвало да дойде точният момент да взема това решение.

- Колко време да се решиш окончателно и да напуснеш корпоративната среда?

- Решението го взех изключително спонтанно. В един момент всичко ми дойде в повече. Реших, че е време да взема нещата в мои ръце. Естествено, през тези години имах много идеи как да развивам бизнеса ми, но кога точно да го направя - не го бях планирала. 

Но все пак много време ми отне да водя този двубой в себе си - дали да продължа с кариерата или да се занимавам с бизнеса ми, който тогава беше само хоби. Аз ясно чувам моя вътрешен глас, но е много трудно, когато всички около теб ти казват "не се занимавай с глупости, нима мислиш, че ще можеш да вадиш пари от лигавници".

Важно е да слушаш твоя вътрешен глас и да правиш това, което обичаш без значение какво смятат околните.

- Кой е най-ценният съвет, който си давала като родител?

- Старая се да ги уча никога да не разчитат на другите и да могат да се оправят сами. Животът е труден, уча ги да са самостоятелни и да могат сами да вземат решения за това, което искат да правят. Мисля, че и със собствения ми пример го показвам - това е най-важното на което искам да ги науча.

- Определяш ли се като позитивна личност?

- Да, определено. Казвам, че животът е труден, защото идеята ми е децата ми да свикнат с това като мисъл, че нещата не винаги са розови. Но това, че не са розови не означава, че животът не е хубав. Точно в такива ситуации можеш да изпъкнеш, ако си смел и решителен. 

- Кое качество ти помага най-много по пътя за постигане на успехи?

- Не смятам, че съм постигнала кой знае какво, но много мои близки ми казват, че се възхищават на смелостта ми. Когато реша нещо го правя без дори понякога да преценявам напълно риска. Аз съм от хората, които вярват, че интуицията може да ни води в правилната посока. Много често чисто интуитивно се повеждам по някакъв път. 

- От къде черпиш идеи за моделите?

- Винаги съм обичала модата, следя тенденциите. Ровя се из интернет, естествено. Но и винаги се водя от това какво бих искала аз да взема за моите деца. В момента правим един нов модел, който е "бохо" стил, малко по-ретро звучене, но доста се харесват. И така, когато видим, че нещо се търси и поръчва ние трябва да отговорим с големи количества, което отнема време и ресурс. В момента се опитваме да надскочим себе си и да насмогнем на търсенето. 

- А получаваш ли помощ от някого за създаването на аксесоарите? 

- Кики ми помага много с подбора на цветове, десени и платове. След това започва реалното производство, за което разбира се, разчитам на помощ от колеги.

- Каква е целта ти свързана с развитието на бизнеса с бандани?

- Още когато започнах, идеята ми беше да разбием стереотипите, че лигавникът е само парцалче, което бебетата цапат и го хвърляме да се пере. За мен е и един практичен аксесоар - идеално допълнение към всеки тоалет, както и шал в по-студените месеци. В момента работим упорито да стъпим на още два пазара извън България до края на годината с Kiki Bibs и да покажем Shara&Robin (или кучешките бандани) на хората в България.