"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия е необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да е комбинативна, пробивна, самоуверена, да държи егото си под контрол и да работи при високи нива на стрес. В същото време обаче тя не бива да губи и женските си качества - да е състарадателна, но без сантименталности, да внушава сигурност и закрила, да е енергична и с приключенски дух. Гост на рубриката ни днес е Севдалина Дякова - мениджър от HP България и създател на бранда "SEVI by Sevdalina D".

Красивата дизайнерка е родена в Бургас. Завършила е АЕГ "Гео Милев", след което висшето си образование е записала в Софийския университет, специалност „Бизнес администрация – Стратегическо управление”. 

Владее английски, испански, немски и гръцки език. От десет години Севдалина работи в HP България, в момента е на мениджърска позиция там.

А преди три години стартира и модният й бранд "SEVI by Sevdalina D", който е популярен у нас със стилните тюрбани, които предлага.  

Пред екипа ни тя споделя, че формулата й за успех е, че обича еднакво силно и двете професии, които е избрала.
 
Какво още разказва за себе си и за развитието на бранда й пред TrafficNews, вижте в следващото интервю:
 
- Разкажи ни повече за старта на твоя бранд? Представяла ли си си, че ще постигнеш такъв успех?
 
- Категорично не съм, всичко започна на шега. В началото направих няколко тюрбана за себе си с идеята да си ги нося аз. Тъй като в България няма развит пазар на тюрбани и много мои близки харесаха това, което правя.
 
Не спираха да ме хвалят и да ме питат от къде могат да си закупят такива аксесоари. Така ми дойде идеята да направя и за близките ми. Тогава буквално на шега направих профил на бранда в социалните мрежи. Всичко се случи за 2-3 седмици. 
 
- Срещала ли си хора, които да заимстват от твоите идеи?

- В България, ако трябва да бъда честна, не. Според мен много хора са се пробвали да направят едно-две неща, но не повече, защото самата изработка на тюрбана е доста сложна, изцяло ръчна работа е. Повечето хора нямат нужното търпение и прецизност за такъв тип работа, те предпочитат нещо да скроят, ушият на машина, да могат да продават и да печелят пари по бърз начин. 

Аз залагам на това, че правя всичко на ръка. Избирам висококачествени материи и цената, която държа е доста ниска спрямо качеството. Такъв аксесоар в чужбина би струвал 4-5 пъти колкото цената на която аз го продавам в България. 

Може би това е причината - хората са преценили, че не е рентабилно да го правят като бизнес. А и другият плюс при мен е, че още от самото начало имах подкрепата на много известни личности, които ме забелязаха без аз да ги търся.

Те сами идваха при мен с идеята, че правя нещо интересно, което за пръв път се пуска в България. Сама започнах бизнеса без никакви финансови възможности. Нямах възможност да отделям толкова пари за блогъри и известни хора за реклама. Не съм им плащала за реклама. Да, подарявала съм им аксесоари, но не съм им плащала. 

- Как успяваш да съчетаваш работата в HP и развиването на бранда ти?

- Засега ги съчетавам, макар доста трудно и с много лишения. Ставам рано, работя с нормално работно време - от понеделник до петък, от 8 до 17ч. След работа се захващам с тюрбаните и така цяла вечер. Включително и през уикенда творя. Нормалните хора на моята възраст вечерите излизат с приятели, забавляват се докато аз в момента съм се концентрирала върху това да развивам бизнеса ми. 

- А замисляла ли си се да оставиш професията на мениджър и да работиш изцяло за себе си?

- Да, замисляла съм се, но на този етап работата в HP ми дава много други знания, които ме обогатяват по съвсем друг начин. Нали знаеш, че когато обичаш работата си ти не го приемаш точно като работа, а като удоволствие.

В момента и двете неща с които се занимавам ми доставят удоволствие, не искам да се лишавам от тях. Може би на по-късен етап, когато имам семейство вече би трябвало да избера едно от двете. 

- Какво е твоето хоби?

- Обожавам да пътувам! Пътуванията ме зареждат с положителни емоции и ми носят пъстрота в ежедневието. 

- Как си почиваш най-пълноценно?

- Най-много обичам да си почивам, когато избягам изцяло от абсолютно всичките ми ангажименти. Като отида някъде в чужбина си затварям лаптопа. Нямам телефон, нямам поръчки. Не отговарям и на съобщения в социалните мрежи. За мен това е ползотворна почивка - да се откъснеш от всичко. Няма как да си почина, ако не избягам някъде в чужбина без обхват. 

- А помага ли ти някой в развиването на модния ти бизнес? Имаш ли екип, който да поддържа страниците ти в социалните мрежи и да отговаря за поръчки?

- В момента изцяло аз се грижа за развиването на "SEVI by Sevdalina D", тъй като много държа на добрата комуникация с клиента. Държа винаги да ги посъветвам какво би им допаднало, защото много хора харесват нещата, които правя, но имат нужда от съвет - кое би им седяло добре, каква материя да си поръчат и примерно на коя дреха какво би им отивало.

Важна е комуникацията, винаги съм държала да имаме по-близка връзка с клиента и това ми е основната идея.

Естествено, имам снимачен екип и залагам много на видеосъдържанието, за да може клиентите да си представят продукта по-лесно и за да ме чувстват по-близо до себе си. 

- Каква е твоята цел свързана с бранда ти?

- Искрено се надявам да успея да се развия до такава степен, че да стана разпознаваема и в чужбина. Това е моята цел и мисля, че с упоритост и постоянна работа ще го постигна. Запътила съм се натам. 

- Лесно ли се пробива в чужбина?

- Смятам, че когато правиш нещо, което е хубаво и качествено винаги в чужбина това се признава. Може би в България повечето хора държат да си купят нещо по-евтино, да го сложат веднъж и да го захвърлят. Докато в чужбина държат да е малко по-скъпо, но да е нещо качествено. 

- От къде черпиш идеи за моделите?

- Идеите си идват сами. Доста често преди сън си мисля, случвало ми се е да сънувам определени модели и сутринта да ги нарисувам по този начин. Естествено, следя и модните тенденции и какво се пуска в чужбина.

Следя какви ще бъдат актуалните цветове за сезона, но за това как трябва да изглеждат моите аксесоари изцяло аз ги измислям.

- Получаваш ли помощ от някого за създаването на аксесоарите? 

- Имам малка помощ от майка ми, тъй като тя понякога шие, хоби й е. Но главно сама ги правя. 

- Има ли популярна личност, която би искала да видиш с твой тюрбан?

- Определено Шейха Моза, тя е символ на класическата жена. За мен тя е много стилна. Шейха Моза винаги е ходила с тюрбани тъй като е мюсюлманка, но пък и тоалетите й абсолютно винаги са стилни и на най-добрите световни дизайнери. Така, че тя ако го съчетае с мой тюрбан ще бъда изключително щастлива. 

- Предполагам, че в момента подготвяш колекцията ти за зимата или есента?

- Точно така. Подготвям зимните вълнени тюрбани също така тази година ще имам и редки каскети от букле. Започвам да разширявам портфолиото. Някъде около октомври ще бъдат на пазара. Сега заминавам в чужбина за платове и ще ми трябва около един месец, за да ги подготвя. 

Миналата година пуснах за пръв път буклетата и доста добре тръгнаха. Хората ги харесаха, тъй като тюрбанът е по-практичен от шапката. Той хем скрива ушите, платът е вълнен, хем в същото време не сплесква прическата и предпазва от лошите метеорологични условия.