"Красиви и Работливи" е рубрика на TrafficNews , в която ще гостуват дами, които ще развенчаят мита, че красивите жени разчитат единствено на външния си вид, за да постигнат мечтите си. Представителната и стилна визия са необходимо, но не и достатъчно условие за успеха на една жена. За да си пробие път във все още мъжкия ни свят, тя трябва да притежава още редица качества - да са комбинативни, пробивни, самоуверени, да държат егото си под контрол и да работят при високи нива на стрес. В същото време обаче те не бива да губят и женските си качества - да са  състарадателни, но без да са сантиментални, да внушават сигурност и закрила, да бъдат енергични и с приключенски дух. 

Сватбата е един от най-прекрасните моменти в живота! Този ден обикновено е изпъстрен със силни емоции и много любов, а повечето от нас си го представят толкова приказен, колкото е в най- романтичния филм. 

Макар и за няколко часа младоженците се чувстват като принцове, а булките - принцеси.  Но всичко - от поканите до красивия интериор, не се появява с вълшебна пръчица. Или ако има такава, тя обикновено е в ръката на някой сватбен агент. И разбира се, на декоратора, който превръща избраното място в приказен замък. Как се организира една модерна сватба, какво искат младоженците, какво е модерно през настоящия сватбен сезон? С тези въпроси TrafficNews.bg потърси пловдивския декоратор Елена Драганова. Самата тя вече е минала под венчило и е омъжена за национала по карате киокушин Милуш Драганов. През този сезон Елена е била отговорна за сватбената украса на над 30 двойки.  

- Как започнахте да се занимавате с организирането на сватби?

- Когато през 2011 година създадох своята приказка и изпитах удоволствието да сътворя един вълшебен ден за себе си и да усетя еуфорията от сватбеното си тържество разбрах, че искам да се занимавам със сватбени тържества.  За мен е много ценно, как присъствам в живота на хората, и че точно в този вълшебен миг израз на любов и щастие идва моята работа. Всяка сватба, всяка булка, всяка двойка носи своята енергия и тя е толкова положителна, ... зарядът е безценен. 

- Изминалите месеци в Пловдив бяха белязани с много сватбено настроение! До кога продължава сезона?

- Сватбеният сезон за 2018 е доста енергичен и ще продължи почти до края на годината, разбира се с началото на коледния пост на 15 ноември спираме, защото през постите не се разрешава църковен ритуал.

- Кое е най-странното място в града, което сте декорирали?

- Най-странното място ... не мога да го нарека най-странно, но определено е много различно и в същото време изискано и стилно. Декорирах за една прекрасна двойка музей- галерията Филипополис, като вечерята се състоя в стаите на музея, гостите бяха разположени на 5 маси в различни и свързани стаи, в прекрасен интериор и пъстрите цветове на рози, фрезия,мини карамфили, алстромерия ...

Букета за булката бе изцяло от фрезия много нежен и стилен, а изнесения ритуал се състоя в Античния театър. Тържеството продължи с танци в градината на Филипополис.

- Какви са били най-нестандартните украси, които сте изработвали?

-  Предложенията са били не малко и по скоро бих ги показала в снимки, отколкото да ги описвам. Знаете, че понякога трябва да видиш нещо с очите си, тъй като на думи ефектът не е същия.

Това е в Катедрален храм Света Богородица, в който имаше 500 накъсани живи рози и 100 свещи:

Падащи цветя:

Тези са от юбилей:

А това са ръчно декорирани чаши и албуми:

Нека на забравяме и за другата част от пъзела във сватбения ден...автомобила:

Прекрасните рози са изработени за един от най-посещаваните клубове в града - W Garden. 

- Каква е най-сложната сватбена украса, която сте изработвали и колко време ви отне?

- Най-сложната украса, която съм изработвала ми отне 8 часа и я изработвах качена на 5,6 метрово скеле. Представлява много красив таван с балдахин, изработен от 50 броя 7 метрови бели воали. Много труд за изключително важен декор от сватбения ден на една много влюбена и романтична двойка.

Казвам важен, защото 6 месеца преди сватба имах въпрос от младоженеца, който гласеше: "Елена, обещаваш ли да превърнеш този ден в най-красивия и запомнящ се ден за моята жена?". 

- Кои бяха най-предпочитаните декорации от младите семейства под тепетата през този сезон?

- Този сезон моите младоженци избираха много нежни и романтични декорации, с много красиви и свежи цветя в преобладаща розовата гама. Един от най-търсените цветове беше пудра или пепел от рози. Казвам и двата цветя, защото всяка булка го нарича по различен начин. За едни е пудра, а за други пепел от рози в най-светлия си тон. 

- Имало ли е желание на булката и младоженеца, което не сте могли да изпълните?

- Дали е имало желания, които да не изпълненя - по скоро да, тук обръщаме внимание на бюджета и тук идва момента къде ще е сватбата. Декорацията зависи изцяло от местоположението. Трябва то да отговаря на желанията ни.

Едно от местата, на които може да се направи украса в точна форма кръг е ресторант Пълдин в Стария град, защото мястото е високо и подходящо, ако бяхме резервирали друг ресторант нямаше да има как да го направя. Тук идва организационата част от сватбата. За да изпълним всички желания трябва да се организират много добре още в самото начало.

- Какви ще бъдат най-актуалните цветове при сватбените украси през 2019 година?

- За сезон 2019 според мен е още рано да говорим за цветове, но има цветове които са вечни като пудра, лавандула, марсала, праскова, розово злато ... 

- При изнесени ритуали все по-популярни стават цветните арки! Кои цветя ще бъдат сред фаворитите през новия сезон?

- Обожавам живите цветя, те внасят ухание и свежест във всеки празник. За мен всички цветя са красиви стига да се подберат според желанията и цветовете в стила на събитието, но ако аз избирам с кои цветя да работя то това са роза, божур, хортензия, еустома, фрезия,божуреста роза. 

- Какво мислите за предбрачните договори?

- Предбрачните договори ги разбирам, но не ги харесвам. И някой може да ме обвини, че прекалявам с романтиката, но да създам семейство с идеята, че това ще спре в даден момент не е за мен и моята ценностна система. 

- Допитват ли се до вас при избора на дестинация за сватбено пътешествие?

- Младоженците обикновено имат мечтана дистинация, и ако имат възможност я осъществяват, организирала съм пътуванията, но винаги младожденците са имали идея къде искат да прекрат първото си сватбено пътешествие. 

- От колко до колко варират цените за изработката на сватбена украса?

- Една украса може да бъде и евтина и скъпа! Не е задължително да е скъпа, за да е красива...по-важното е всичко да е добре подбрано.