Седмици минаха откакто в България бе обявено извънредно положение. С него хората прекратиха социалните си контакти, разходките сред природата, любимите кардио тренировки на Гребната база и направиха място на заседналия живот у дома.

Много от нас работят "хоум офис" стоейки с часове прегърбени, на неудобно бюро или място, което са префасонирали в такова. Други, останали без професионални задължения, пък "убиват" времето, прекарвайки часове в четене на книги или гледане на филми, лежейки в топлото легло. 

Извънредното положение неминуемо повлиява неблагоприятно на нашето тяло, организъм и ни поднася с пълни шепи "период на застой". Дали обаче ние ще гребем от тях или ще се вземем в ръце, за да бъдем здрави и да не позволим на стреса на изпълни съзнанието ни, зависи от самите нас. Вече ви показахме поредица от интервюта с фитнес инструктори, които предлагат онлайн тренировки, с които да не загубим форма у дома. 

В днешния материал ние обръщаме внимание на един спорт, различен от останалите. 

Върнете изправената позиция на гръбнака си! Опитайте Пилатес!

Методът не само ще ви даде "тяло като струна", но и ще въздейства благоприятно на психичното ви здраве. 

"Силата не идва от физическия капацитет. Тя идва от неукротимата воля." - гласи любимото мото на пловдивския инструктор по пилатес Гергана Колева.

Тя е на 28 години и води курсове от близо 4 години. Позната е със семинарите си по рехабилитация на гръбнака и опорно-двигателния апарат, както и с иновативните си хореографски пилатес класове. Участвала е в редица обучения, фестивали и семинари. Спортът присъства в ежедневието й още от дете, а първият спорт, до който се докосва е художествената гимнастика, на която посвещава 12 години. Гергана завършва бакалавърска и магистърска степен в Пловдивския Университет, специалност „Педагогика на обучението по физическо възпитание“. Докато следва, преподава на „малки гимнастички“ по детски градини, а и като доброволец към организация за деца лишени от родителски грижи. Втората си магистратура завършва в АМТИИ „Съвременни танцови техники“. 

Ето какво още разказа в интервю за Trafficnews Гергана Колева: 

- С какво е полезно редовното практикуване на пилатес вкъщи?

- Човешкото тяло е създадено да се движи като използва мускулите и ставите. Всички имаме нужда от движение, особено в създалата се ситуация на ограничение на движенията ни. Голяма част от хората  работят на неудобно бюро, от вкъщи на дивана, на леглото, на масата в принудителна статична поза, която ограничава движенията им, което създава дискомфорт, пренапрежение, болки в гърба и дори главоболие.

Човешката поза се поддържа от статичните мускули на тялото и, когато те са слаби, се изморяват бързо, а това води до проблеми. Целта на метода Пилатес е да ви помогне чрез тренирането им и стречинг да постигнете по-стегнато и балансирано тяло, да премахнете натрупаната умора и да се справяте с ежедневните дейности, чувствайки се все по-добре.

- С какво той се различава от йогата и останалите видове тренировки?

- Методът е създаден от Джоузеф Пилатес. Упражненията са насочени към възвръщането и поддържането на естествения баланс на тялото, посредством фокусирани и контролирани движения. Тези движения целят укрепването и удължаването на мускулите, за да поддържат тялото подвижно. Тази система ни помага да осъществим връзка между психиката и начина на движение, като мислим как дишаме и как да изолираме определени движения на тялото, същевременно увеличавайки стабилността си от поддържащи мускулни групи. Това не я прави духовна практика, а по-скоро начин да осъзнаваме движенията на тялото си и реакциите спрямо тях.   

- Помага ли при стрес, предвид сегашната ситуация?

- Нашата цел в спортуването е да постигнем равновесие в тялото, да подобрим кръвообращението, да облекчим стреса, да повишим издръжливостта, да се чувстваме отлично, като използваме единствения метод, който повече от девет десетилетия доказва, че постига всичко това. Тревожността е емоция, която сигнализира възможна, очаквана, недеферинцирана, неясна застрашеност. Тя се определя, като афективно състояние, характерно с чувство за несигурност и общо безпокойство.

Преди време изследвахме как тренировките по пилатес влияят върху понижаването на тревожността на хора с дефицит на двигателна активност. Това трябваше да са хора, които са практикували минимум един месец редовно пилатес, независимо дали са начинаещи или напреднали. Тестът, с който работим, е „тест на Тейлър“, който измерва тревожността като свойство на личността.

Бяха изследвани 54 жени занимаващи се с Пилатес на средна възраст 37,4г. които направиха тест преди и след тренировка. Като се разделят на четири групи: спокойни, в границите на нормата, с тенденция за тревожност и с изразена тревожност.

Установихме, че степента на тревожност на изследваните лица се е понижила дори само с едно занимание. Нашите предположения, че тревожността ще продължи да се намалява с по-продължителни занимания с пилатес се потвърдиха, като в групата с изразена тревожност не попадна нито едно лице.

Смеем да твърдим, че редовните занимания с пилатес са ефективни относно намаляването на високата тревожност.

  • В резултат на целенасочени въздействия със средствата на пилатес в рамките на само едно занимание високата тревожност в началото на заниманието с начинаещите се е понижила в края.
  • В резултат на целенасочени въздействия със средствата на пилатес тревожността сред напредналите обучаеми е значително по-ниска в сравнение с начинаещите.
  • Активните, целенасочени и системни занимания с пилатес са ефективно средство за понижаване на тревожността.

- Какво е необходимо да имаме у дома, за да упражняваме метода пилатес?

- Постелка, върху която да изпълнявате упражненията, ако нямате налична, можете да използвате одеяло или нещо, на което да ви е удобно да легнете на пода, но да не е прекалено меко.

- Има ли специфика при изпълнението на упражненията? Можем ли да сгрешим нещо с упражненията „Пилатес”?  

- Пилатес е особено ценна система, защото дава възможност на човек да подбере така упражненията, че да поддържа силните си места и същевременно да помага за възвръщането на баланса на слабите. Може да се практикува от хора във всички възрасти, като има упражнения с различна степен на интензивност. Работим за функционалната си форма, като тренираме тялото за това, което трябва да прави през повечето време. Ако работите например като служител в офис, прекарвайки целият си ден пред компютъра със заоблен гръб и повдигнати рамене, в бъдеще ще имате сериозни проблеми с кръста и гърбът. Упражненията са фокусирани върху отпускане на областта на напрежение и укрепване на подложените на голямо натоварване мускули.

Движенията изискват концентрация и съсредоточеност, за да бъдат истински полезни. Едно добре изпълнено движение е по-полезно от двадесет „имитационни“.

Добре е да имате връзка със специалист, който, при необходимост, да Ви дава насоки и препоръки за правилно изпълнение.

- Пагубно ли е за нашето тяло, ако изключим движението по време на карантина?

- „Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да останат физически активни дори в периода на самоизолация.

Заседналият начин на живот и ниското ниво на физическа активност могат да окажат негативно въздействие върху здравето, благоденствието и качеството на живота на хората, а самоизолацията може да предизвика допълнителен стрес и да застраши психичното им здраве", се казва в съобщението.

В съответствие с препоръките на СЗО, за поддържане на здравето са нужни 150 минути умерена физическа активност или 75 минути интензивна физическа активност седмично. Физическите упражнения може да се извършват у дома без специално оборудване и в ограничено пространство.“

- Погрешно ли е според вас схващането, че ако човек не се изпоти по време на тренировка, значи тя не е свършила никаква работа?

- При пилатес целта е да запазим контрола на ума и тялото, правилната позиция и дишане през цялата тренировка. Терморегулацията при различните хора е различна и това, че човек не се е изпотил, не означава, че не е тренирал достатъчно.

- Колко пъти седмично трябва да практикуваме пилатес, за да поддържаме добра форма и тонус?

- Колкото повече часове прекарвате седнали пред компютър, толкова повече имате нужда целенасочени упражнения, които да подсилват и укрепват мускулите. Редовното упражняване на Пилатес ще подобри качеството ви на живот. По-успешно ще се справяте с напрегнатото ежедневие, ще подобрите концентрацията си, ще се разтоварвате по-лесно в края на деня.

Някои фенове на метода правят цялата поредица, като редуват дни с упражнения за начинаещи ( с цел по-ниско натоварване и фокусиране над основните принципи на Пилатес )  и за напреднали ( по-високо натоварване и надграждане). Така е съставена и нашата седмична програма.  Всеки може да практикува, толкова, колкото се чувства добре и да наблюдава как се отразява на физиката и психиката. Моята препоръка е да се практикува минимум три пъти в седмицата.

- Много ваши колеги се включиха с безплатни онлайн тренировки? Провеждате ли такива? 

- Аз самата съм един от тези инструктори и нямам друга алтернатива в момента, за това провеждам тренировки и в двата варианта.

Безплатна пилатес тренировка се провежда всяка седмица в събота от 18:20ч. Можете да се включите и вие, повече информация на страницата ми във фейсбук https://www.facebook.com/pilatesgerganakoleva/

За всички останали, които искат активно да поддържат форма и да се чувстват добре, има редовни онлайн пилатес тренировки в понеделник, вторник, сряда, четвъртък и неделя. Как да се включите, можете да прочете от сайта ми, както и още информация за мен и пилатес.

- Как мислите, че извънредното положение ще се отрази на инструкторите, които се издържат от това и на спорта като цяло?

- Неминуемо това положение на липса на двигателна активност, ще окаже влияние както на професионалния, така и на масовия спорт, в който сме ние. Добре е човек да се възползва от всяка възможност, за да поддържа добрата си физическа форма с цел добро здраве.

- Как пилатес може да промени нашия живот? Трите Ви любими „ползи“ от заниманията с Метода?

- Пилатес ни помага:

  • да възвърнем правилната позиция на гръбнака
  • да контролираме ума
  • да постигнем стегнато и балансирано тяло.

- Подкрепяте ли въведените извънредни мерки и мислите ли, че извънредното положение трябва да бъде удължено до 13 май?

- Светът е изправен пред изпитанието COVID-19. Само заедно можем да се справим с него. Борбата с вируса е отговорност на всеки от нас. Бъдете дисциплинирани и спазвайте препоръките на експертите. Пазете се.  Стойте си вкъщи, колкото е необходимо.

„Ако сте дисциплинирани и привилегировате бъдещето пред настоящето, можете да промените структурата на реалността в своя полза.“ Джордан Питърсън

- Положителната страна на карантината е…

- Имаме повече време за най-важните хора в живота си, заедно сме със семействата си, имаме време за себе си, да си дадем сметка, за стойностните неща в живота си, да си припомним  емоции, преживявания, за да може, след като свърши всичко това, да ценим всеки един миг, всяка една секунда, всяко разцъфнало цвете, всяка зелена тревичка, шума на вълните, песента на птиците. Да се осъзнаем, да се събудим, да бъдем отговорни и полезни за себе си, за останалите, за природата и за вселената.