Тя е едно от имената, които поставиха трайните основи на поп фолк жанра. Говорим не за кого да е, а за гласовитата изпълнителка Петра, която оглави музикалните класации през 90-те с мега хита "Хищна хиена", който все още звучи на ретро партитата по клубове в страната. След безспорния успех на песента, певицата стана популярна сред широката аудитория като "Хищната хиена на поп фолка".

Зад гърба си певицата има 5 самостоятелни албума, от които се раждат и хитовите заглавия  „Котаците и маците“, „Жената паяк“  „La Piovra“, "Ориент експрес", "Командира", "Дай една ракия" и много други. 

Петя Атанасова, както е родното й име, е родена на 8 октомври 1963 г. в град Хасково в семейството на гръцки емигранти. Завършва руска филология в Санкт Петербург, където работи с руски музиканти. След дипломирането си работи като учителка в Хасково. Там създава музикална група, с която работи в ресторант, а после пее в тракийския ансамбъл на Хасково. Развива музикална кариера за фирма „Пайнер“ в периода от 1998 до 2002 година. В момента, тя е клипирала няколко нови песни, но не възнамерява да се връща на сцената.

Омъжва се за писателя и критика Стефан Цирков, от когото има 2 дъщери, но по-късно се разделят. На летище София Петра среща голямата си любов - гръцкия бизнесмен Димитрис, с когото искрата на любовта пламва от пръв поглед. Така, вече 15 години те делят един покрив в Кипър и се радват на щастливи моменти заедно, изпълнени с много романтика и положителни емоции. 

Преди няколко дни, Петра отбеляза своя рожден ден с шумен купон в южната ни съседка, а най-големият подарък, който получава е именно от любимия Димитрис - двуседмичен средиземноморски круиз.

Ето какво споделя в откровено интервю за Trafficnews.bg хищната хиена на поп фолка Петра:

- Здравей, Петра! Драго ни е да се чуем! Къде те "хващаме" в момента? 

- В момента правя едно от любимите си неща - рисувам! Майсторя флуид арт цветя. Рисуването ми доставя изключително голямо удоволствие и ми действа също както пеенето - изразяваш себе си, само че с картина. 

- Не знаехме за този твой талант! Наследила ли си го от някого?

Да, наследен е от баба ми и от баща ми. Мечтата ми като дете беше да стана художник и посещавах уроци. Исках да уча и в художествена гимназия, но пътят ми продължи в друга насока. Завърших филология, бях учител и... след това след това ме грабна музикалната сцена. 

- Съвсем скоро ти празнува своя рожден ден! Как го отбелязахте и какво си пожела?

- Пожелах си на първо място аз и всички около мен да са живи и здрави! Също така да имам вдъхновението да рисувам и да творя, независимо в кое поприще. По повод празника ми направихме голямо парти, но най-голямата изненада за мен тепърва предстои. Става въпрос за двуседмичен средиземноморски круиз, подарък от съпруга ми, което ще е сбъдната мечта за мен. 

- Разкажи ни за Кипър и съпруга си?

- Ами от 15 години живея в Агия Напа, Кипър - един от най-големи младежки туристически центрове. Тук нощният живот кипи на макс, а дните са изпълнени с адреналин, поради големия брой спортове, които се практикуват. Известен е като сърф център и тук все още е лято. Животът ми с Димитрис е истинска приказка. Той е много романтичен, постоянно ми прави изненади. Често ме посреща с думите "Имаш 15 минути - летим" и аз изпадам в стрес. Подарява ми коли - по една, по две, по три. В дома си имам цял автопарк, а най-интересното е, че аз дори не мога да карам кола! При него това по скоро се е превърнало в хоби, тъй като е рали състезател и е луд на тема коли. 

- Как се запознахте и беше ли любов от пръв поглед?

- За първи път с него се видяхме на летище София, а любовта пламна мигновено. Аз пътувах за участие в Кипър и се оказа, че той е диджей в заведението, в което ще пея. Аз имах страх от пътуване със самолети, а той ме държа през цялото време за ръката и ме успокояваше. Всичко се случи напълно случайно. 

- Какво е усещането песента "Хищна хиена" вече 20 години да се върти по клубовете в страната?

- Хищна хиена си е моето име! Аз съм хищната хиена на поп фолка и това ми харесва. Това е песента, която изигра ключова роля в моя живот и ме изстреля на върха. С нея спечелих много награди и съм благодарна, че успях да изживея приказката наречена "Пайнер". Когато за първи път чух песента "Хищна хиена" въобще не я харесах! За да бъде тогавашният ми албум завършен липсваше само една песен и в крайна сметка избрах нея. Тонрежисьорът Ленко Драганов и Митко Димитров казаха: "Това е хитът" и така и стана. За по-малко от 24 часа тя стана номер 1, с нея аз станах популярна в цяла България и дори извън страната. 

Музиката е моя живот, харесвам всичките си песни и благодаря на Бог за това, което ми е дал. 

- С кои свои колеги поддържаш приятелски взаимоотношения? 

- Поддържам приятелски отношения с почти всички изпълнители на 90-те - Силвия, Екстра Нина, Весела, Азис... Изключително много уважавам колегите си, защото знам какво им коства всичко това. Един запален фен, който е и народен певец направи фейсбук група, в която коментирахме дали не е възможно да се направи турне "Звездите на 90-те"или голям концерт, но това е трудно, тъй като всички ме пръснати навсякъде по света. Надявам се тази идея да се осъществи, защото ще бъде интересно. 

- Какво мислиш за днешните изпълнители?

- България е страна на таланти! Има много добри изпълнители, като например Преслава и Цветелина Янева, но има и такива, които залагат просто на лъскав клип и добра визия. Пластичната хирургия става все по-популярна и много от тях губят индивидуалността си, аз дори не мога да ги разпозная коя коя е. В един момент чувам гласа на Преслава, очаквам да видя Преслава, а изведнъж не се появява тя.. Красиво момиче, но не е тя. Адмирации, че повечето се опитват да изглеждат добре, но... еднакви лица, еднакъв нос, еднакъв грим - всичко стана един шаблон. И все пак въпреки изрядната визия лошото е, че на участия съм виждала недопустими неща като фалшиво пеене, сценично поведение - нула, обръща се гръб на публиката и т.н. Забелязвам също, че повечето от песните са с доста сходно звучене. Все по-често започна да се вкарва рап, а аз самата този стил го запях още в далечната 2004 година, когато ми казаха, че това е недопустимо за поп фолка. Тъжно е, че всички други страни успяха да запазят звездите си, а в България нито един емблематичен изпълнител след 40 години няма участия и не е толелиран. "Йорговани" звучи до ден днешен в Сърбия, Василис Карас и Кети Гарби поемат ангажименти, турските звезди, руските звезди и т.н. и само в България всичко се забравя и се зачерква. В нашата страна се лансират всичко на всичко 5 изпълнителя, а тези, които имат глас, сценично поведение, рутина и хитове изчезват - това е смешно. В чужбина хонорарите растат с опита, а в България няма спонсори за тези изпълнители. 

- Следиш ли случващото се у нас и според теб в какъв аспект се промяна живота на българина?

- Това, което виждам в борбата за кмет на София ми е пълна комедия, защото, според мен, на новата кметица не и е там мястото и малко се е надценила. Те трябва да искат да запазят и задържат сивото вещество и младите кадри, които са много по-развити и имат креативно мислене - в парламента никой в момента го няма. Има толкова млад и умен народ, който няма отживяло мислене и иска да върви по пътя на промяната. Ми дръжте ги тези хора, дайте им достойни заплати, за да може да се развиват и България да разцъфти. Като пример мога да дам моята малка дъщеря, която е на 27 години и завърши с отличие СУ със специалност "Международни отношения", след това завърши магистратура в най-древния университет в Европа - в Болония и т.н - награди, награди и в един момент тя получава добра заплата за България, но по-малко от една поп фолк певица... 

Господата по на 60 години, които са в парламента, какво правят там? Да, те имат нужния опит, нямам нищо против, но то му се приспива в парламента, време му е за следобедна дрямка, те го сложили да мисли! Е какво ще измисли? Хубаво, добре...избран бил...платен, харесван, обичан? Добре, но той няма ценза, няма квалификацията, няма виждането за бъдещето. Трябва да толерираме младите, да им се дават пари развностойни на тези, които дават в чужбина, за да не напускат страната ни и да не ходят да правят научни проекти в Америка, Англия и къде ли не, а да ги направят в България. Тук положението е "Кучето си лае, кервана си върви". Кой остана в България? 80 процента роми и другите 30 процента пенсионери и някое друго бебе, айде и 10 процента родолюбци, които вярват, че България ще процъфти... Аз също се надявам силно и все още вярвам, че това ще се случи, много ми се иска.

- А какво мислиш за културата, за българския фолкор?

- Аз съм пяла в Тракийски ансамбъл Хасково, под ръководството на проф. Константин Шопов. Връщайки се в онова време, мога да твърдя, че тогава аз не оценях какво имаме в ръцете си. Това е магическа музика и Ванга го е казала. Никъде по света няма такава музика като българския фолклор, като българските хора, които лекуват, обреди, обичаи 

Тук имаме четириглас, петглас, шестглас ние имаме богатство, което никъде другаде по света го няма. Американци, китайци се възхищават на нашия фолклор, опитват се да го пеят, но не им се получава. То е дадено да се случи само в нашата малка България и ние това го подценяваме. Според мен автентичната ни музика е далече от младото поколение и трябва да се налага, за да могат те да се запознаят с нея и то не само в часовете по музика, но и да има предмет "Фолклор". Защо например в Русия в университетлите и училищата имат такива часове по фолклор, а ние нямаме. Така ще се запази българското, но не аз съм човекът, който трябва да го каже това. Трябва да се направи нещо за културата в България, да се вложат повече пари. Българите имат нужда и от духовна храна! Просто трябва да се даде шанс на младото поколение и да няма изтичане на сивото вещество, само тогава България ще успее.