От скоро, положението в страна и навсякъде по света е такова, че няма значение дали си богат или беден, известен или обикновен човек. COVID-19 може да атакува всеки един от нас и в момента всички сме равни един с друг. Никой не е защитен от заразата и не е по-специален от другия. 

Много популярни личности обаче, използват периода, за да дадат добър пример на хората, които ги харесват, копират действията им и биха чули техните съвети. 

Едни от най-следваните в социалните мрежи българи са пловдивчанката Джулиана Гани и нейната половинка Илиян Найденов.

Двойката успя да спечели доверието и симпатиите на хиляди потребители за отрицателно време. Това се случи, благодарение на позитивизма, който носят в себе си.

Как Джулиана Гани, Илиян и синът им Давид прекарват дните си на социална изолация и какви полезни съвети споделиха, вижте в следващото интервю за Trafficnews:

- Uак минава един ден на Джулиана Гани, Илиян и малкия Давид по време на карантина?

- Здравейте! Ами ние не се чувстваме потиснати от карантината все още, защото се забавляваме с детето, понеже то също вече откача във вкъщи. Возим го от стая в стая с количката, а той много се радва. Снимаме го и пращаме снимки на нашите родители и приятели. Освен това Илиян има фитнес зала в Монтана и я отваря специално за нас. Двамата идваме и тренираме тук, като освен това снимаме видеа за канала ни в youtube и за социалните ни мрежи. 

- В този период е изключително важно да засилим имунитета си! Кои според вас са най-добрите средства за това?

- Колкото и рекламно да прозвучи, все пак ние всеки ден пропагандираме точно това, че в това време на изолация и карантина никому не е нужно да преяжда и да прекалява с храната - напротив, би трябвало да се храним здравословно с много витамини и минерали и точно затова препоръчваме книгата на Илиян "Детокс 2.0" за повишаване на имунитета. - казва Джулиана Гани. 

Даже от Световната Здравна Огранизация препоръчват точно такъв тип хранене, какъвто е в моята книга. Това много помага като превантивно средство против вирусни и грипни заболявания, а сега това е едно от най-важните неща при този световен тренд, така че реално самият режим може да допринесе за повишаване на имунната система. - допълва Илиян Найденов. 

- А как да поддържате добра форма у дома, когато фитнесите са затворени?

- Има много опции за тренировки във вкъщи. Естествено, мотивацията не е същата както, когато отидеш в залата, за да тренираш редом с още други хора, но пък може да правим упражнения със собствено тегло, упражнения с детето си - аз самата вече няколко пъти показах такива с Давид и упражнения с ластици. 

- Различава ли се дневното меню на Джулиана Гани и Илиян сега, по време на карантина и преди това?

- Слава Богу на нас карантината не ни действа така, както на повечето хора - да хапваме каквото видим, като баници и кексове, стоейки вкъщи. Дори напротив - храним се почти винаги по образец, а менюто ни включва риба, семена, зелени салати, пресни зеленчуци, печени на скара зеленчуци, ядки, фрешове, свежи плодове и т.н. Както се храних по време на цялата ми бременност, така се храним в ежедневието си и така се храним и сега, когато сме в социална изолация. 

- Имате ли любима ваша рецепта за напитка, с мощен имуностимулиращ ефект? Каква е тя?

- Да, имаме едно любимо подсилващо имунитета смути. То съдържа половин зряло авокадо, един цял банан, една чаша бейби спанак, половин чаша листа от мента, 2 с.л. сок от лайм - ако нямате такъв го заменете със зрял лимон и половин чаша бадемово мляко, като то трябва да е неподсладено. Това е една енергизираща и много полезна напитка, която освен, че ще ни ободри е изключително подходяща за периода, в който сме в момента, защото е пълна с витамини.

- Разкажете ни и за малкия Давид, кротко бебе ли е и на кого „се е метнал” по характер и по външен вид?

- Давид вече е почти на 3 месеца и расте доста бързо! Много е красив и според мен, прилича на мен, но пък много хора казват, че прилича на Илиян. За характера още не знаем, макар че по цяла нощ не спира да плаче, но най-вероятно това не е от характера му, а по-скоро го мъчат много колики, запек и други неща, типични за бебета на тази крехка възраст - разказа Джулиана Гани.

- От скоро е факт и вашата втора книга „Мисия майка”. Какво можем да открием в нея и има ли вече голям интерес?

- Книгата има ясна изразена мисия - да поднесе на съвременната жена информацията, фактите и съветите, от които има нужда, за да износи едно здраво и добре развито дете - без по никакъв начин да ощетява собствения си организъм. Тук включваме много съвети за правилен спорт по време на бременността, правилни хранителни програми, хормонални промени. Всички те, на физично ниво, са описани на достъпен език и по този начин книгата буквално отговаря на всички въпроси, които една бременна жена би задала. На последно място, мога да кажа, че книгата е подкрепена от трима български гинеколози, което я прави най-добрата книга на българския пазар за бременни жени. - с гордост споделя нейният автор Илиян Найденов. 

- За или против диетите в този период?

- Задължително ЗА диетите! Най-важното нещо на което искам да акцентирам е, че завишаването на защитните сили на организма и повишаването на имунната система са от жизнено важно значение в момента. Здравите, прави и в добра кондиция организми са точно хората, които ще избегнат заразата с грипа. Ако всички сме докарали организмите си буквално до краен предел - потенциално сме едни от следващите заразени. Затова е изключтелно важно да се води здравословен начин на живот, да се спортува и да се спазва хранителен режим. И все пак да акцентирам - диета и хранителен режим има голяма разлика! Думата диета винаги е била обвързвана с гладуване - аз не пропагандирам гладува, а правилно хранене и култура на храненето. 

Пиенето на вода е важно, но пиенето на чай точно сега, в тази ситуация, е от по-голяма важност. Освен топлотата на напитката, самите свойства на билките, които изпивате също ще допринесат в пъти  за подобряване на здравето. Между другото, точно сега в момента разработваме с част от технолозите в моя екип Анти-вирусен чай. Смятам, че той ще се окаже уникална превенция срещу грипни и вирусни заболявания и настинки и при вече появилите се симптоми от такива, ще допринесе и помогне за по-бързо възстановяване. 

- Вие сте заклети пътешественици! Липсва ли ви пътуването по света и отменихте ли планувана ваканция, която съвпадна с периода на „извънредно положение”?

- Да, пътуването ни липсва изключително многоДжулиана имаше рожден ден на 21 февруари и аз много се двоумях между две дестинации - Санторини или Малдиви. Накрая обаче... я заведох в Монтана! Това се случи заради карантината, разбира се. На последно място все пак се бях спрял на Санторини, но за съжаление тази почивка пропадна. Но, пък може да е било за добро! Като мине карантината ще отидем някъде на много далеч и за много дълго време... тримата. - споделя фитнес инструкторът. 

 Джулката и Илиян за Мексико пред Trafficnews: Това е най-хубавата ни почивка досега

- А как една добре поддържана дама успява да се грижи за външния си вид по време на карантина? (прическа, маникюр, какви домашни маски за лице и коса си правите?)

- Аз съм голям привърженик на това да си правим всякакви healthy неща. Сред любимите ми домашни маски за коса е тази с яйце, мед и кафе. Лично аз обаче, не си правя често манипулации, защото за щастие моите лични гримьор и фризьор идват във вкъщи. Но пък мога да ви се похваля, че Илиян ми прави кола маската! Е, не е най-добрият козметик на света, но наистина много се старае, защото все пак съм му жена и е готов на всичко, за да се чувствам добре. Както казват много мъже "Готов съм на всичко, за да видя усмивката ти, скъпа" - казва в усмивка на уста пловдивчанката. 

 - Пловдивски лекар апелира всички популярни личности в България да подтикнат младите да носят предпазни маски и ръкавици. Какъв апел отправяте вие към всички тези българи?

- Не мисля, че този апел е съобразен със ситуацията в момента. Както всички знаем, до съвсем скоро, а може би и все още, има тотален недостиг на маски за медицинските лица, които са на първа линия и се борят с болните от коронавирус.  Другото, което е много важно да се знае е, че маските не помагат на здрави хора, те по-скоро помагат, ако имате пряк контакт с болните и помагат на болните, за да не заразяват околните. Маската е абсолютно безмислена, ако си здрав човек или ако си заобиколен от здрави хора. Когато има хора в пряк контакт с болните, които се борят и трябва да предпазят и собствения си живот - то много по-добре да не изчерпваме маските от аптеките, за да могат те да достигнат до тези хора. За ръкавиците съм напълно съгласен, въпреки че слагаме ръкавиците и си докосваме смартфона до лицето, който смартфон или портфейл се оставя навсякъде - по плотове, по джобове, в колата и реално сигурно има един тон микроби по него, които няма да намерим на други места. Ние предпочитаме да се дезинфекцираме често с гелчетата на алкохолна основа и без да си докосваме лицето, разбира се. - казва Илиян.

 

- Положителната страна на карантината е…?

- Положителната страна е, че най-вече планетата ще може да си почине и да регенерира от нас, защото ние хората я бяхме амортизирали до краен предел. Относно хората - може би бихме станали по-сплотени, ако не с другите, поне със своите, защото ще имаме повече време да обърнем внимание на близките си и на тези, които обичаме.