Николай Александров, който бе уличен за подбудителство за фалшифициране на документи и даване на подкуп на двама служите ли НЗОК - Пловдив, е участвал и в друга схема преди години, научи TrafficNews.bg. Александров не е новак в сделките на тъмно, ала предният път се е разминал между капките на съдебния контрол.

Четете още: Цинизъм! Над милион източили арестуваните директори от Здравната каса и пловдивски аптечен бос

През 2014 година той се запознава с понастоящем осъдената управителка на аптека във варненската онкоболница „Д-р Марко Марков“  Петя Кочева. Той влязъл в схема с нея, като Кочева присвоявала лекарство за лечение на рак на гърдата в големи размери и продавала на пловдивския бизнесмен. За стореното аптекарката се размина със затвора на втора инстанция, където окръжните магистрати и дадоха 5-годишен изпитателен срок, който при нарушение е еквивалент на 3 години затвор. 

Кочева била наясно, че при лечението на пациенти с медикамента „Херцептин“ в отделението по медицинска онкология и палиативни грижи се реализирали излишъци, както и че отчетността в лечебното заведение и последващият контрол били занижени. Решила да се възползва от това и да си набавя допълнителни доходи, като продава излишъците. 

В рамките на около 7 седмици Кочева успяла да присвои 39 флакона с препарата на стойност близо 43 000 лева. При предаването им на Николай Александров тя получила от него малко на 29 000 лева.

Четете още: Безпрецедентна акция срещу корупционна схема в Здравна каса - Пловдив

Действията на Кочева били забелязани от служители в онкоболницата през септември 2014 г., след като им направило впечатление, че приготвеното количество с флакони „Херцептин“ не отговарят на записаното в лекарския лист. Достъп до медикаментите имал единствено управителят на аптеката.

Припомняме, че Александров бе арестуван вчера в Пловдив, при зрелищна акция на икономическа полиция. Днес стана ясно, че на бизнесменът ще бъдат повдигнати обвинения за подбудител и помагач в реализирането на документна измама и даване на подкуп на служители на "Здравната каса" в Пловдив. Източени за една година по схема с аптеки фантоми са над 1 милион и 100 хиляди лева. 

Схемата била следната - Александров прави дружество и отваря аптека фантом, след което прехвърля фирмата на бушон - социално слабия Лютинов. С помощта на директорът на дирекция „Договаряне и контрол на изпълнението на медицинската, дентална помощ и аптеки“ в РЗОК - Пловдив Иван Деспотов и началник сектор "Контрол на аптеки" Влади Манев фиктивно съществуващата аптека била легализирана, а двамата служители на РЗОК се сдобивали с данните за болни основно от хепатит C. 

В сговор тримата правили нови рецепти на същите пациенти, които да бъдат обработени от фалшивите аптеки. Само едно лекарство струва от 25 до 35 хиляди лева. 

На брифинг днес от Окръжна прокуратура обясниха, че по случая ще бъдат повдигнати обвинения по две престъпления  - документна измама и подкуп в особено големи размери. Наказанията, предвидени в Наказателния кодекс за тези престъпления, са от 10 до 20 години за документното престъпление и от 3 до 15 за подкупа. 

Повече за ареста на четиримата и схемата за източване на здравната каса - четете ТУК!