5 млн. лева задължения към НАП има Веска Лучева, която на 8 март роди дванадесетото си дете насред площада в карловския град Баня. Това призна  мъжът й Димитър Тодоров.

По думите му 39-годишната жена е станала жертва на мафиоти. Те регистрирали на нейно име 5 фирми, като чрез тях източвали ДДС.

Обещали й 20 000 лева, но не й дали и стотинка. След като данъчното престъпление било разкрито, арестували Лучева, тъй като фигурирала като собственичка на дружествата.

“Дойдоха полицаи да я търсят, проснаха я на земята и й сложиха белезниците”, описва Димитър пред 24 часа. Впоследствие станало ясно кои са истинските виновници и ги осъдили, но дълговете към НАП продължавали да висят на Лучева.

Според Тодоров тя станала лесна плячка на мошениците, тъй като по това време била в безизходица. През 2010 г. социалните й взели седемте деца, които имала от друг мъж, и ги настанили по домове.

“Казаха, че ги отглежда във вила край Сопот без подходящи условия. Веска се пропи от мъка и се хвана на  въдицата на мафиотите. Искаше с парите да купи дом за синовете и дъщерите си и да си ги върне”, обяснява Тодоров.

Мъжът, който е от ромски произход, се запознал с Лучева преди 8 г. Тогава и двамата живеели в Сопот. Той отглеждал крави и  продавал мляко за децата. Сближили се, започнал да й помага и не след дълго се събрали заедно, без да сключват брак. Родили им се 4 деца - две момчета и две момичета. Най-малкото сега е на две години и половина, най-голямото - на 6.

През 2015-а се преместили в Баня. Взели под наем малка кирпичена къща с двор. И шестимата обитават една стая. Банята и тоалетната са външни. Хлапетата не ходят на градина, тъй като по думите на баща им не можели да се изчистят от глисти.

“Справяме се трудно. Поел съм цялата издръжка. Работя като строител. Веска взема само 100 лева детски, тъй като заради фирмите на нейно име не може да получава помощи”, разказва Димитър, който е с 5 г. по-млад от половинката си. Той не крие, че когато партньорката му забременяла за пети път, искал да направи аборт. Оказало се, че той струва 500 лева, и се отказали.

“Решихме, че като ни дойде на главата, ще си го гледаме като останалите ни 4 деца”, добавя ромът. На 8 март рано сутринта си бил вкъщи, а Веска излязла, за да купи ваучер за телефон. Щяла да отскочи и до аптеката.

Малко по-късно Мария, сестрата на Димитър, му се обадила, че на жена му й е прилошало на площада. Мъжът хукнал натам и я видял облегната на ограда. Веска едвам успяла да му каже да звъни на 112, защото ражда.

“Изпаднах в шок, защото скоро беше ходила на доктор, който определи, че ще е към 10 април”, обяснява Димитър. По думите му 5 пъти звънял на “Спешна помощ”, но екип от Карлово така и не идвал. Около Веска се събрали минувачи и се затюхкали, някои се сетили да повикат джипитата.

“Като пристигнахме на място, родилката бе клекнала, а бебето се виждаше между краката й. Беше подложила под него жилетката си”, описва д-р Мими Кисимова. Срязали пъпната връв на момченцето, което първоначално не издавало звук.

Изплашили се да не се е задушило, но след като почистили устатата му и го потупали по гръбчето, то изплакало. Закарали го заедно с майка му в здравната служба, където го затоплили и повили в чисти пелени. На Веска сложили системи, тъй като била загубила много кръв. Едва тогава дошла линейка и транспортирала Веска и бебето до болницата в Карлово. Момченцето получило името Мариян - на сестрата на Димитър.

“Много се уплаших. Виждал съм как се отелват крави,  но не съм и помислял, че жена ми може да роди като животно. Всичко свърши за 20 минути. Другите ни деца се появиха на бял свят в болница”, признава Димитър. Служителката в кметството Милена Генева била една от първите, която станала свидетел на безпрецедентната случка. Тя вървяла по главната улица и видяла Веска клекнала. На няколко метра от нея бил мъжът й, който изглеждал разтревожен. Не казал нищо, затова Генева продължила. И през ум не й минало, че Лучева ражда, тъй като не знаела за бременността.

“Такова чудо става за първи път в историята на града. Гледката изобщо не беше приятна - на тротоара имаше кръв и плацента. Добре че приключи благополучно за майката и бебето”, каза кметът Стамен Гешев.

Ден преди раждането пред 70-годишния комшия Николай Николов, който непрекъснато помага на многодетното семейство с пари, Веска споделила, че не се чувства добре и повръща. Отишла да вземе от него 20 лева, тъй като мъжът й временно не бил на работа. Бригадата му строяла къща, но чакали бетонът да засъхне.

“Димитър и жена  му се грижат  за децата си .Няма да оставят и новороденото”, смята Николов.

По телефона от карловската болница многодетната майка заяви, че още е в шок след раждането на площада. Тя усетила, че бебето може да дойде по-рано, затова на 8 март си приготвила багажа за болницата. Тръгнала към аптеката да купи памперси и лигнин. Жената е категорична, че с мъжа си ще отгледат Мариян и другите си деца. Нямало да допуснат да растат по домове.

В момента в социални заведения са четири от нейни рожби от другия й мъж, а едно е осиновено. Веска има две омъжени дъщери и внуци. Новият член на фамилията - Мариян, е напълно здрав, тежи 3, 210 кг и е с дължина 51 см. Второто му име е Весков, както на братчетата и сестричетата му.

“Когато се родиха първите ми деца от Димитър, той нямаше лична карта и затова ги записаха на мен. После питахме как може да носят неговото име, но  ни обясниха, че  трябват пари и процедурата отнемала 6 месеца”, уточни Веска. Тя добави, че най-големият ѝ проблем в момента е да се отърве от 5-те кухи фирми, на които ДДС измамниците я направили собственик.

“През 2010-а се запознах с пловдивчанин. Той ми обеща, че ще получа 20 000 лева, ако подпиша договор, че уж съм работила при него 8 месеца. Даде ми някакъв лист и си сложих инициалите. После ходихме заедно при нотариус”, разказва Веска. “Искам да изчистя това петно заради децата. Страхувам се след време да не започнат да ги търсят заради борчове”, допълва тя.