В първия ден от Новата година Наталия Вишнякова решила да се поглези със скъп подарък и да си купи нов модел смартфон Apple. Разбира се, не втора употреба, нито от интернет. Дамата отишла в официален магазин на голяма верига. Покупката не била никак евтина и възлизала на 68 149 рубли (около 920 лв).

Но радостта от покупката мигновено се сменила с жестоко разочарование: вместо дългоочакваното устройство, в кутията тя открила парче пластилин.

Както разказва излъганата Наталия, „продавачът отказа да отвори кутията пред мен, казвайки че това е регламент на компанията, според който продукцията на Apple не се разопакова и демонстрира преди плащането.“ Тази политика води до това, че всички рискове при покупката на техника са изцяло за сметка на купувача.

Под поста на Наталия в руската социална мрежа вКонтакте, други потребители споделят, че са имали същите проблеми с магазини от големи вериги. А нейният случай вече се намира в органите на реда, които работят по казуса. Пластилинът е част от доказателствения материал.

Превод и редакция: Trafficnews.bg