Ерика Буист е журналист и работи в Лондон. Наскоро тя разказа история, случила се преди осем години на сайта Medium. Ерика, заедно с приятеля си отишла в бар и по собствените й думи изпила доста алкохол. Сигурно заради това не е усетила, че айфонът й липсва, а открила това чак на улицата.

Жената веднага се обадила на мобилния си оператор, за да блокира картата. Доставчикът й обещал, че който и да намери телефона й, няма да има достъп до данните, които са на него. Ерика повярвала и се успокоила, но се оказало, че операторът греши.

След няколко месеца тя получава писмо на електронната си поща от неизвестен човек. Ето какво е било съдържанието му:

„Здравей, Ерика. Това е Сачи от Индия. Купих телефона, който си използвала досега. Можеш ли да ми кажеш своята парола за iTunes, защото нулирах настройките на телефона, затова сега имам проблем с пускането на приложения. Моля те, отговори ми, ако можеш… Благодаря ти.“

Ерика била учудена от това и се обърнала към специалиста по кибер безопасност Йън Херитадж. Той й обяснил, че дори блокиран от разстояние телефон може да бъде използван.

Можете да използвате Wi-Fi и да използвате телефона си като компютър, но няма да можете да регистрирате свой акаунт в Apple или iTunes, съответно няма да можете да теглите приложения.

Журналистката не успяла да разбере какво точно иска от нея авторът на писмото, затова решила да му постави ултиматум:

„Ще ти дам паролата, ако ми кажеш кой ти е продал моят откраднат телефон.“

Отговорът дошъл бързо и се разбрало, че новият собственик на мобилното устройство не е подозирал, че е купил краден телефон.

„Ох, не знаех, че е бил краден… Не знам откъде е, баща ми ми го подари, аз съм на 16… А вие сте от Лондон? Всички ваши данни бяха в телефона, но аз ги махнах, така че не се безпокойте.“

След като Ерика обяснила на Сачи, че няма как да му даде паролите на акаунтите си, те завързват съвсем различна кореспонденция. Започват да си говорят на всякакви теми и да споделят ежедневието си. А що се отнася до айфона, някой успява да го открадне и от Сачи.

Превод и редакция: Trafficnews.bg