Не смея да си запаля печката и стоя на студено. Трусът събори и двата комина на къщата ми. Това разказа 88-годишната Надя Щерева от пловдивското село Крумово, което бе в епицентъра на земетресението.

Нейният дом единствен е пострадал. Възрастната жена е с 2 инсулта, живее сама. Разчита само на помощта на внучката си, съобщава 24 часа.

"Снощи бях будна, когато чух гръм. В първия момент си помислих, че ще вали, но като залюля, разбрах, че е трус. Останах си в леглото, къде да бягам? Много ме беше страх", обясни баба Надя. Тя призна, че през цялото време се молела трусът да престане. Пенсионерката не може да забрави кошмара от 2002 г., когато Крумово отново бе в епицентъра на 4, 3 по Рихтер и причини материални щети на десетки домове. Комините на баба Надя и тогава паднали.

"От кметството ми помогнаха да ги възстановя. Дано и сега ми се притекат", надява се старицата. Кметицата на Крумово Румяна Самоковарева увери, че ще бъде направено всичко възможно, за да бъде оказана помощ на баба Надя.

"Тя сама не е в състояние да се справи. Внучка й е студентка и сираче и също няма средства", добави кметицата.

Трусът бе усетен силно и в кв. "Запад" в Асеновград, където се намират най-високите жилищни сгради. Обитатели на блок на ул. "Георги Ковачев" разказаха, че наемател на един от апартаментите толкова се изплашил, че си взел стая в хотел на първи етаж, за да може да изкара нощта.

Земетресението от 4,8 по Рихтер разтърси града под тепетата и събуди повсеместно неговите обитатели. 

Въпреки цялата олелия се оказва, че част от хората по ниските етажи на блоковете и тези живеещи в къщи, са останали в недоумение, когато сутринта се събудили и разбрали за разлюляването. 

По последни данни земетресението е с епицентър край Асеновградаско шосе, на 2 километра от Асеновград и 17 км от Пловдив. Дълбочината на труса е била 10 км, а по последни данни след него са последвали още минимум 20 вторични труса, които обаче са леки.