Вандали нашариха с графити и различни драсканици акведуктите на Бунарджика и то само седмица след общественото обсъждане свързано с проблемите и бъдещето на тепето. За оскверняването на водните каскади сигнализира пловдивчанин, който се разхождал сутринта по алеите на тепето и останал неприятно изненадан като видял новия вид на акведуктите.

„След акцията почистване на скалите би било редно и да се вземат мерки и за това. Видимо е, че драсканиците са скорошни”, възмущава се нашият читател.

Именно липсата на охрана и достатъчно осветление е един от проблемите на Бунарджика, който събра граждани и общественици на обществено обсъждане през миналата седмица. Предстои тотално преобразяване на хълма и засилване на охраната.

Какво искат пловдивчани за Бунарджика: кошчета, без частна собственост на хълма и рокерски музей

В момента върви обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, която приключва в края на август и, при най-добро стечение, през септември трябва да бъде избран изпълнителят.

Тоталното преобразяване на Бунарджика включва и безспорно най-чаканата реконструкция, а именно възстановяването на акведуктите на Бунарджика, както и двете езера под тях. Водните каскади са били една от най-големите атракции преди години, но с времето те са разрушили.  В момента те нямат естетически вид, тъй като облицовката им е олющена и унищожена.

Жители на Бунарджика: Върнете ни спирката на “Руски“

Предвижда се подмяна на осветителните тела, възстановяване на настилките по алеите и стълбите в парка, а също така и изграждане на рампа за трудноподвижни хора, които да могат да използват бъдещите съоръжения.

Можем само да се надяваме, че засилената охрана и повече светлина в парка ще спре вандалите да оскверняват градските забележителности, за да можем всички да им се радваме.