Как да изглежда парк Бунадржика? Как да бъде преобразен и облагороден един от най- красивите и зелени хълмове на Пловдив? С тези въпроси кметът на район "Централен" и Георги Стаменов и екипът му се обърнаха към жителите на града. Оказа се, че темата вълнува пряко не повече от 100 души, които се отзоваха на поканата, за да зададат въпроси или да направят предложения. Оказа се, че основно гражданите се вълнуват от чистота на парка и сигурността. Другите им опасения са свързани с евентуално строителство, което би могло да наруши екосистемата на района. Към кмета бяха отправени десетки въпроси, направени бяха и редица предложения. 

Ето и част от тях:

Организиране на доброволен отряд, който да почисти хълма

Предложението бе дадено от Симеон Симеонов. "Миналият месец се събрахме няколко души и чистихме. Събрахме 18 чувала с боклуци. Ако кметството ни помогне и осигури чували, ръкавици и отговорници, можем да го правим периодично" предложи той. Кметът прие идеята и каза, че ще се свържат с него за съвместна инициатива. 

Трасе за маунтин байкове

Препоръката бе на Милена Нейкова, но се оказа, че това няма как да се случи, тъй като Планът за управление на парка изрично забранява подобни вмешателства. 

Възстановяване на ресторант "Голям Бунарджик"

Една от присъстващите дами припомни как в младостта си е ходила да танцува в ресторанта и поиска той да бъде възстановен. Кметът обаче обясни, че това няма как да се случи, тъй като преди години теренът там е продаден и сега е частна собственост. Това обаче предизвика нов взрив от негодувание. Бизнесменът Любозар Фратев заяви, че "сделката, сключена от оня кмет дето искал да бута Альоша е незаконна" и призова за разследване и разваляне на сделката. Той призова общината да си върне собствеността на сделката. Пловдивчанин от публиката предложи теренът да бъде закупен от сдружение "Бизнесът за Пловдив" и дарен на града. Доста от присъстващите също изразиха притесненията си, че там може някой отново да реши да взривява скалите и да строи. Стаменов успокои гражданите, че към момента няма никакви инвестиционни намерения и дори да има такива инвеститорът трябвада получи разрешение от общината. 

Зона без цигарен дим

Това предложение дойде от д-р Веселка Христамян, която поиска към влакчето, което ще се качва до върха на хълма да има вагон, достъпен за хора с увреждания, а също така да се помисли за зони, в които пушенето да бъде забранено. 

Без високи сгради в подножието на хълма

Вълнува ме цялостния вид на Бунарджика. Аз съм израснала тук и сега като изляза на терасата си виждам сгради, високи по 4-5 етажа, които изцяло скриват хълма. Срещу мен се появи една огромна оранжерия. Не знам кой дава разрешения за подобни строежи. Това няма ли най- накрая да спре?!Това е сърцето на Пловдив, нека него разипваме! Едно време сравняваха Пловдив с Рим, сега едно паве не остана! Не рушете скалите!", призова издателката Божана Апостолова, която присъстваше на срещата. 

Деца или кучета

Разбира се, както на всяка подобна среща,не липсваха и екзотични предложения. Пенсионер, живеещ на ул. "Капитан Райчо" предложи детските площадки от неговия квартал да бъдат преместени на Бунарджика, защото му "било омръзнало от деца, кучета и бълхи" и каза, че това било геноцид. Друга пловдивчанка пък поиска да бъде ограничено кучетата в района на парка, "защото пречели на децата". Като компромис предложи изграждане на кучешка площадка. 

"Кучешка площадка на Бунарджика няма да има" бе категоричен Стаменов. Той също така призова гражданите да бъдат по -толерантни и припомни , че децата са бъдещето на града. 

Без антени на хълма

В дискусията се включи и представител на Бялото братство. Последователите на учителя Петър Дънов, които всяка сутрин играят паневритмия на хълма, се тревожели , че там може да бъдат поставени антени на мобилни оператори и да бъде нарушена зоната за релакс. "Заради антените бяхме принудени да напуснем Младежкия хълм. Надявам се, че поне от тук няма да ни прогонят" каза Живко Стоилов. 

Рокерски музей

На срещата присъстваха и представители на мотобратството, които поставиха въпроса за бомбоубежището от южната страна на хълма, което години наред бе тяхно място за срещи. Те поискаха отново да могат да го ползват, за да го превърнат в музей на рокерското движение. 

Поливна система и залесяване

Доц. Бъчварова от Аграрния университет предупреди, че ако не се изгради поливна система , всичко което се прави в момента няма да има смисъл и от парка няма да остане нищо. Кметът я успокои , че предците ни предвидливо са се погрижили за напояването , чрез изградената система от акведукти и водохранилища, които след като бъдат възстановени, ще напояват целия хълм. Биологът Анелия Павлова предупреди, че санитарната сеч трябва да се прави внимателно, защото има опасност от свлачища. Друга дама пък попита дали в парка ще има тревни участъци, по които ще може да се стъпва и сяда както е разрешено в парковете на всички европейски градове. Кой знае защо обаче според местните общинските наредби това е сериозно нарушение. 

 Какво предстои

Проектът за възстановяване на парка трябва да стартира през есента на 2018г. Процедурата за избор на изпълнител е вече в ход. Предвиденият бюджет, осигурен от Община Пловдив  и гласуван от Общински съвет е в размер на 1 млн. лв. Проектът включва пълно подновяване на ВиК и ел. инсталацията, осигуряване на достъп до ел. захранване в различните зони на парка, изграждане на видео наблюдение и безжична интернет връзка; възстановяване на акведуктите, на старите каменни пързалки и езера, обособяване на кът за почивка и релакс, на санитарни възли и на детска площадка. Георги Стаменов изрази надежда през пролетта на 2019 г. жители и гости на Пловдив да видят първите резултати от планираните дейности.

 

Пловдивчани се вълнуват от съдбата на Бунарджика, не искат там да се строи СНИМКИКметът на район “Централен“ обеща, че това няма да се случи