Таксиметров шофьор от Пловдив отнесе две хиляди лева глоба. Причината – извършвал превоз без необходимото разрешение. Водачът бил спрян за проверка от служители на ДАИ, който му наложили акт.  Таксиджията незабавно атакувал наказателното постановление в съда.

Всичко се случило в средата на юли. В следобедните часове, на улица „Лев Толстой” , униформени от „Автомобилна администрация” спрели таксито за проверка. В същото време в жълтата кола имало пътничка на предната седалка. Оказало се, че шофьорът извършвал таксиметров превоз на пътници без да притежава валидно Удостоверение за водач на лек таксиметров автомобил . От направена справка, същото му било изтекло три седмици по-рано и не е било подновено. Съставен му е бил акт, който в последствие глобеният обжалвал.

Според наредбата, водачът на лек таксиметров автомобил трябва да притежава удостоверение „Водач на лек таксиметров автомобил”, издадено след успешно полагане на изпит, валидно за съответната община. 

Като мотиви пред магистратите той изтъкнал неправилност и незаконосъобразност при съставянето на акта. По същество оспорвал и част от наказателното постановление, доколкото се сочи, че в момента на извършване на проверката, същият не е упражнявал таксиметрова дейност, а превозваното от него в автомобила лице е жена, с която съжителства. Всъщност същата дама е и собственичка на таксиметровата кола.

Преди дни пред съдия в Районен съд – Пловдив, жената потвърдила думите на таксиджията, че в онзи момент тя е била в колата.

Въпреки това от събраните по делото доказателства става ясно, че преди да бъде хванат в крачка, същият шофьор е превозвал от сутринта пътници. Това става ясно от пътния лист, попълнен от нарушителя същия ден, иззет от инспекторите по време на проверката.

В крайна сметка магистратите не уважиха жалбата на таксиметровия шофьор. Тъй като това било първо провинение за него, размерът на наказанието е минимален, а именно 2 хиляди лева.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

Снимката е илюстративна