Оказва се, че многочислените разкази за това, че в някоя къща има признаци са нищо повече от халюцинации на хора, обитаващи в лошо, от медицинска гледна точка място. И цялата работа не е в мистиката, а в плесента.

Стените и подовете на тези сгради са били поразени от гъби. Черната плесен (Stachybotrys chartarum) често се появява в помещения с висока влажност и лоша вентилация. Но освен козметичен дефект, тази плесен предизвика и проблеми с човешкото здраве. Изследователи установиха, че черната плесен отделя опасни за хората токсини, които водят до неприятни явления като възпаление на кожата, повръщане, главоболия. Микроскопичните спори лесно проникват в белите дробове и предизвикват дихателни заболявания. Също така, този вид плесен може да предизвика депресия, дори зрителни и слухови халюцинации.

За пръв път феноменът, в който жители на къщи, поразени от черна плесен, се жалвали от паранормални явления е бил фиксиран през 2007 година в Мериленд, САЩ. Специалистите го нарекоха „Синдром на слабостта“ или “SBS” и документираха резултатите в списание „Невротоксикология и тератология“.

Водещият автор на изследването Ритчи Шумейкър е анализирал здравословното състояние на жителите на такива сгради и открил, че пациентите са с нарушена „неврологична функция“, а също така присъстват много други, свързани с токсикологията заболявания.

През 2015 година Шейн Роджърс, доцент в катедра по гражданска и екологична инженерия е проверил качеството на въздуха в сградите, свързани с предполагаема призрачна активност. Във всички тях са открити спори на черна плесен. Изследователят заяви, че освен симптоми на алергия и астма, които са добре известни, спорите влияят и на мозъка.

Показателен пример за подобно въздействие на плесента е историята на 29 годишна британка. Ема започнала да се оплаква от повръщане, световъртеж, загуба на апетит и халюцинации. Всичко започнало, когато през 2014 г. се нанесла в къща, чиято баня е била поразена от черна плесен. Ема не се замисляла до какви последствия може да доведе наличието на тази плесен в дома й, докато не започнала рязко да се разболява.

Черната плесен често се появява в бани, мазета и дори кухни, ако тези помещения не се вентилират достатъчно. Гъбата може да окупира и сухи помещения, това се случва най- често в стари къщи. Отърваването от нея е възможно, но процесът изисква много голям ремонт на поразените помещения и създаване на вентилация.

Ако пациентът вече има гореописаните симптоми, медиците съветват незабавно да се предприемат всички възможни мерки за справяне с плесента. При това, учените твърдят, че дори халюцинациите, предизвикани от плесента ще спрат с нейното почистване.

Превод и редакция: Trafficnews.bg