Главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев е изпратил писмо до екипа на катедра "Детска дентална медицина" към МУ София, в което настоява новият им учебник от 2018 година "Клиника на детската дентална медицина" да бъде изтеглен, да бъде написано опровержение, а виновниците да понесат отговорност.

Причината?

Публикувана е невярна и опасна информация в учебника, от който учат бъдещите лекари по дентална медицина. В него е написано, че ваксината против морбили причинява аутизъм и това било доказано от труда на Андрю Уейкфийлд.

Вече на всички ни е ясно, че ваксините не причиняват аутизъм от многобройните сериозни научни публикации. Недопустимо е сериозен медицински учебник да съдържа подобна информация и подобни издания да се пишат безкритично без да се проверява достоверността на източника на информация, алармира блогът "Наука и критично мислене".

"Абсурдно е да се твърди, че ваксината причинява аутизъм", заяви пред Dir.bg д-р Ангел Кунчев, потърсен за коментар по случая, а след това допълни: "Това е служебна кореспонденция и не знам как е изтекла тази информация, но тъй като все още нямам отговор от катедрата по "Детска дентална медицина", ще коментирам, след като получа информация от тях".

Сайтът е потърсил за реакция председателя на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков, но след 2 дни протакане, от офиса му заявиха, че не коментират академични издания.