Древногръцкият театър се основава на три стълба, чиито имена са Есхил, Софокъл и Еврипид, пише Литинтерес.

Нещо повече, бог отец в тази троица, ако може така да се каже, определено е Есхил - той е по-стар, а творбите му са много по-епични от останалите. Най-известните произведения, дошли до нас, са “Прикованият Прометей” и трите трагедии от тетралогията “Орестия” (четвъртата пиеса е загубена). Той разказва за величието на човешкия дух, за предизвикателството към боговете, за неизбежността на съдбата.

Като цяло мащабът на личността на Есхил е ясен. Животът му също е богат на велики събития. Като участието му в прочутата битка при Маратон, когато гръцката армия за първи път разгромява огромната персийска армия, която нахлува в Елада.

Но смъртта на драматурга според легендите се оказва странна до абсурд. Както казват древните историци, Есхил е бил убит от костенурка.

Факт е, че орлите имат навика, когато искат да ядат костенурки, да се издигат в небето, да притискат плячката си в ноктите си и да търсят подходящ камък на земята. Летейки над него, разхлабват ноктите си. Костенурката пада, счупва си черупката и хищната птица може да изяде плячката.

И така, един такъв орел взел плешивата глава на Есхил, блестяща на слънцето, за камък. Костенурката, която паднала от небето, счупила черепа на великия грък.

Не знаем точно колко вярна е тази легенда както от орнитологична, така и от историческа гледна точка. Възможно е тя да е възникнала сред гърците в противовес на героичната биография на Есхил - с поучителни или философски цели. Ето, казват те, виж - без значение колко голям е човек, скалата винаги е по-силна от него.