Издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо иска да строи нова висока сграда в центъра на София до хотел "Рила", чийто собственик стана в началото на годината.

Процедурата за това е задействана от главния архитект на София Здравко Здравков. Той е издал разрешение за промяна на плана за застрояване, така че да може да се построи нова 10 етажна сграда до хотел "Рила", както и едноетажно пристрояване и надстрояване на съществуващата ниска сграда. Това става ясно от публикуваната заповед на главния архитект.

Собственик на хотела "Рила" в началото на годината стана дружеството "Рила Център", зад което стои издирваният от Интерпол и осъден за наркотрафик Евелин Банев – Брендо, според публикация в изданието "Капитал". "Рила Център" купи хотела за 9.8 млн. евро от хазартния бизнесмен Васил Божков.

Плановете на Брендо са да изгради стъпаловидно нова 10-етажна сграда с височина 42 метра с преход към съществуващия 10-етажен хотел, пише mediapool.bg. Отделно ще бъде пристроена и надстроена съществуваща едноетажна сграда. Предназначението на новия обект е за офиси, търговски комплекс, хотелска част и жилища, става ясно от публикуваните документи.

Иска се още и изменение в частта на плана за регулация, заради разширението на достъпа до сградата, което ще доведе до промяна на улично регулационната линия пред нея.

Предвид наличието на свързано застрояване в повече от два урегулирани поземлени имота, изработването на работен устройствен план е задължително за определяне на конкретното разположение на строежа, начина на застрояване и доказване на кота корниз на сградата, посочва главният архитект на София.

Според неговото съобщение предвиденото ново застрояване е съобразено с предвижданията на Общия устройствен план на Столична община.