Паметните плочи на пловдивския водолазен клуб "Нептун" днес са били вандалски натрошени. Мемориалните плочи бяха монтирани в подлеза на Централна поща, където в момента тече ремонт. "Трите мраморни плочи са на парчета , а четвъртата, която е от стомана, изобщо липсва. Единият винил с името на клуба е свален, а другият с колажите от фотографии на членове на клуба е изчезнал", коментира за TrafficNews.bg председателят на клуба Крикор Сренц.

Едната плоча е посветена на 100-годишнитата от създаването на "морски сговор" - доброволческо обединение, помагало при бедствия в града, втората отбелязва 50-годишнината от експеримента "Хеброс", в който участва покойния кмет д-р Гарабед Томасян, а третата е била с имената на основателите на клуба. Стоманената плоча е монтирана по повод 25-тата годишнина от създадаването на "Нептун". 

Плочите са монтирани на фасадата, пред помещение, дадено от Община Пловдив на клуба. До преди началото на ремонта водолазите не са имали проблеми. След началото на ремонта помещението е било наводнено, а една табела - счупена. Водолазите обаче са сезирали общината, откъдето са обещали да предупредят строителите да бъдат по-внимателни. Това обаче очевидно или не се е случило, или препоръката е била разбрана грешно. 

"Ние няколко пъти попитахме строителите дали им е нужно някакво съдействие, за да демонтираме плочите от фасадата, докато я почистват, но те ни увериха, че няма да пипат нищо. На винилите е нашия телефон, там почти всеки ден има членове на клуба. Никой не се е свързал с нас. Просто днес намерихме всичко на земята", възмущава се Крикор Сренц. 

До този момент не е ясно кой е авторът на варварския акт. Следите водят към строителите, които извършват ремонта. Сренц е разговарял с работниците, които поставят замазката, но те го увелири, че друга фирма е ангажирана с почистването на стените.

"Уведомихме общината и те ни казаха, че  първият работен ден ще извършат проверка", коментира председателят на клуба. 

Той обаче недоумява как в центъра на Пловдив, в знаковата за града година, някой може да извърши подобна вандалщина. 

Ето и останките от мемориалните плочи на водолазен клуб "Нептун":

Така е изглеждала фасадата на клуба вчера. 

TrafficNews.bg ще продължи да следи случая.