Указателни табели за винетка на Северната скоростна тангента възмутиха жителите на столичния район Нови Искър.

В четвъртък на Северната тангента и Околовръстния път били поставени знаци за това, че за преминаването по трасетата е задължително да бъде платена пътна такса, въпреки че те са в София и по закон не би трябвало да се изисква винетка.

Всъщност съществува Решение на Министерски съвет № 945 от 1 декември 2004 г. за утвърждаване на списък на републиканските пътища, приемане на списък на републиканските пътища, за които се събира такса за ползване на пътната инфраструктура - винетна такса, и за определяне на съоръжение, за което се събира такса по чл. 10, ал. 4 от закона за пътищата за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища. В този дълго наименуван документ се съдържа един много важен текст "Такса за ползване на пътна инфраструктура (винетна такса) не се заплаща за всички участъци от републиканските пътища, попадащи в границите на урбанизираните територии, трайно обозначени със знаци Д11 и Д12, а също така за обходните и околовръстните пътища". Тоест, шофьорите, каращи по околовръстните тангенти на Пловдив, не се нуждаят от винетка.

Междувременно в София бързо разбраха, че са допуснали грешка - махна ли са новите знаци, както и маркирането на картата бяха премахнати. От Пътната агенция все още се опитват да разберат, как е станала грешката, но уверяват, че гражданите на София не трябва купуват винетка, за да се приберат вкъщи, пише Нова тв. 

Без оглед има или няма табели, ако пътят попада в някоя от горните категории - в населено място, обходни или околовръстни пътища - винетен стикер не е необходим.