Все повече кампании насърчават разделното събиране на отпадъци в цялата страна. Събирането на пластмасови капачки за рециклиране е редовна акция, която цели да припомни на хората колко опасно е замърсяването.

Въпреки това събирането е едва първата крачка към решаването на проблема. След това отговорността се поема от друг - фирмите, които отговарят за извозването на боклука и правилното му рециклиране. 

Снимки на солидно количество пластмасови капачки, разпръснати върху нелегално сметище, предизвикаха остри реакции в социалните мрежи. Потребителите се възмутиха от безотговорното изхвърляне на отпадъците и настояха да разберат кой е виновникът.

"Жалко е. Не само за труда на хората, които са събирали тези капачки, с цел да ги предадат и да направят добро, но и за природата.

Тези капачки няма да бъдат рециклирани, а това нелегално сметище ще става все по-голямо, ако не се предприемат мерки. Не обвиняваме нито една от организациите за събиране на капачки. Те вършат много благородни неща и ние ги подкрепяме напълно! Проблемът е във връзката между инициаторите и местните отговорници. Този проблем става още по-голям, когато хората от местното общество не са особено пристрастни към кампаниите, а имат лични (може би политически) мотиви.

Поради липса на отговорност на местно ниво, неясни количества капачки не се рециклират, а биват изхвърлени (легално или не).

По този начин губим! Както ние, които се стремим да направим нещо добро, да рециклираме, да не замърсяваме и да помогнем на болниците, така и кампаниите за събиране на капачки, които няма да могат да рециклират този материал и да получат необходимите средства за целите си. 

Снимки:
Юлиян Стоянов

Мястото е в близост до село Тополи / Варна", написаха във Facebook профила си от организацията "Lessplastic Bulgaria".