В дните около Великденските и Гергьовденските празници хора от търновските села алармират за истинска напаст на мургави бандити - наглеците се правят на майстори и изнудват стари и самотни хора за пари.

Те се придвижват с две коли с търговищка регистрация и от дни обикалят търновските села. Обикновено един или двама от тях влизат в къщите, в които са научили, че живеят стари или болни хора и започват да им обясняват, че ще им сменят улуците на къщата евтино.

Въпреки нежеланието на стопаните, ромите се обаждат на останалите от бандата, качват се върху покрива и започват да демонтират старите улуци.

След което изведнъж сменят тарифата и казват на собственика на дома огромна сума от 1000 - 1500 нагоре, съобщава "Монитор".

Ако той откаже, наглеците започват да го изнудват като го запашват, че ще свалят и циглите от покрива, ще оставят къщата му разпокрита и ще си тръгнат.

В един от случаите ромите дори опитали да влязат в стаите на къщата, но били спрени от стопанката. Когато тя ги заплашила, че ще се обади на полицията, единият от тях размахал пръст: "Докато дойдат, ти ще си мъртва, а ние ше сме избягали".