Млад мъж от Пловдив, който от години живее в Швейцария, е бил принуден да плати два пъти такси и мита за една и съща кола. Близо шест години пловдивчанинът Димо Василев работи и живее в Швейцария заедно със семейството си. Там работи като монтажник на гранитни плотове на кухни. Преди да замине за чужбина, той си купува чисто нов автомобил от България и го регистрира според всички правила на българското законодателство, след което Василев заминава в Швейцария.

"След една година, след получаването на документите за постоянно пребиваване, ме задължиха да променя регистрационните номера на автомобила", твърди Димо Василев - собственик на автомобил.

В продължение на около 4 години Димо използва автомобила си на територията на Швейцария, но решава да се върне обратно в България и да го регистрира отново с българска регистрация. 

"Според българското законодателство, което е действащо в момента, се оказва, че аз трябва да всичките мита, екотакси и задължения за този автомобил все едно е закупен от държавата, в която живея, все едно е нов внос", заяви Димо. 

Според мъжа този пропуск в българското законодателство ощетява стотици българи, които живеят и работят в чужбина и са се сблъскали с неговия проблем. След направена консултация с адвокат, Василев се оказва с вързани ръце. Според него законът е написан, така че за да не го нарушава, трябва да плати изискваните към неговия автомобил такси в размер на 1000 лева.

От Агенция "Митници" провериха случая на Димо.

"Когато един автомобил, или която и да е друга стока, е изнесена от България или от ЕС тя губи общностния си статут", каза Вяра Генова от пресцентъра на Агенция "Митници". 

Точно такъв се оказва случаят на Димо - след като автомобилът е закупен в България, а след това изнесен и регистриран в Швейцария, той губи своя общностен статут.

"Дори да ставаше дума за автомобил, който е закупил в Швейцария, тъй като семейството е пребивавало повече от една година на територията на третата страна, в случая Швейцария, и е ползвал автомобилът повече от 6 месеца преди завръщането си в България, може да го внесе със освобождаване от митни сборове и ДДС", каза още Генова. 

От Агенция "Митници" поясняват какви мерки трябва да бъдат предприети.

"Просто трябва да се възползва от този режим като даде заявление към териториалната дирекция "Тракийска" в случая", заяви Генова.

От Агенция "Митници" твърдят, че човекът не е информиран за възможността да си върне парите и допускат, че не е представил пълната информация по случая още в самото начало. Казусът е намерил своето решение и мъжът ще си върне надвнесената сума от 1000 лв.