След разораните дюни край Созопол, багери се появиха и до природната забележителност Алепу на самия бряг на морето, до така наречия "Шофьорски плаж“. На пясъка се лее бетон.

На така наречения "Шофьорски плаж" край Созопол кипи строителство. Предвижда се да бъдат изградени два ваканционни комплекса, въпреки че теренът се намира в две зони "НАТУРА 2000" заради близостта до природна забележителност блатото Алипу , съобщи bgonair.bg. 

От Регионалната екоинспекция твърдят, че инвеститорите имат всички разрешения - включително и доклад за съвместимост с "НАТУРА". Инвеститорите пък твърдят, че се извършва само укрепване на брега. 

Теренът е частен и въпреки че мястото попада в две зони от "НАТУРА 2000", има одобрен доклад за въздействие върху околната среда. Парцелите са със сменен статут през 2007 година, когато са одобрени и от Община Созопол.

Проектът беше временно спрян през лятото на 2017 г., след като екоминистерството отмени положителното решение по оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение, издадено от РИОСВ – Бургас. 

Дотам се стигна след жалба от Асоциацията на парковете. От там коментираха, че строителството на тези вилни селища ще унищожи единствената гнездова колония на пчелояда, който гнезди на самите склонове на свлачището. 

Редица природозащитни организации вече са подали сигнал до екоминистерството с искане за спешна проверка.