Огромно сметище сее зарази до бившата Окръжна болница. Купищата боклук от битов и строителен характер всекидневно се изхвърля от недоброжелатели посред нощ. Сред мизерията могат да се забележат памперси, стари храни, стъкла, пластмасови отпадъци и дори гуми.  Трупове на животни пък се „грижат” за миризмата и множеството мухи и насекоми.

В страни от купищата, скрити в храстите пък се подават незаконни коптори обградени от стари техники, разкостени коли и бусове.

В района преминава път, регламентиран по кадастрална карта, който обаче се оказва неизползваем заради сметището. Наш репортер на място завари днес багер и камион от ОП „Чистота”, които ринеха мръсотията.  Докато служителите се опитваха да се справят с мизерията, две каруци натоварени с разнообразни ненужни вещи се изнизваха по прашния път.

Оказва се, че техниката на общинското предприятие всеки ден е на въпросното място. Наш репортер се свърза с шефа на „Чистота” – Иван Стоянов.

„Това нерегламентирано сметище отнема огромен ресурс на фирмата. Постоянно каруци и камиони изсипват смет там. Сутрин фадромите влизат на терена, изриват всичко до кота нула, а в тъмните часове нарушителите влизат и изсипват отпадъците. На следващата сутрин заварваме по два метра камари. Това е едно от най-големите сметища в Северен”, коментира Стоянов.

Той допълни, че лично е преследвал бус, отправил се към любимото им място, но при вида на Стоянов, нарушителят избягал. От почистващата фирма са имали идея да се направи дига от пръст, за да се ограничи достъпа до мястото, но се оказва невъзможно, тъй като от там минава път.  

„Инициирал съм среща с кмета на района и представители на Трето районно, общинска полиция и охрана, за да започнем съвместни акции по залавяне на нарушителите. Ще се мобилизира ресурс, които ще дебнат в тъмните часове и ще санкционират всеки, осмелил се да хвърля боклук зад Окръжна болница”, закани се Стоянов.

В същият периметър около сметището се навъртат и свободно пуснати прасета, които могат да се забележат около ПУ и дори по Пазарджишко шосе. Оказва се, че за тяхната грижа отговаря мъж, живеещ е един от копторите. Той събирал стари железа, техника и мебели. Домът на въпросните прасета е кочината, в сърцето на сметището, където има загробени всякакви животни. 

Движението на Пазарджишко шосе е затруднено! Прасета изскачат на платното СНИМКИЗа пореден път животните се разхождат необезпокоявани