Нов строеж, предвиждащ двуетажна къща с подземен гараж и големи веранди, се появи на метри от плажа в Крайморие, на няколко километра от Бургас. Проверка на общината показа, че той е законен, съобщи Би Ти Ви.

Терените край брега са възстановени земеделски земи, включени в разширението на квартала. С промените в Закона за Черноморското крайбрежие ограниченията за строителство в 100-метровата зона не важат за урбанизираните територии.

"Законът разрешава такова строителство и строежът, който в момента виждаме зад нас, е в съответствие с нормативните изисквания, той има всички необходими книжа", коментира Веселина Илиева – главен архитект на община Бургас.

Строителство се предвижда по цялото протежение на брега. Включен е и план за пешеходна алея и зелена зона.

Докато жителите на Крайморие се възмущават, че строежът ще скрие гледката им, концесионерът на плажа Николай Димитров се притеснява, че брегът се срутва. "Самата почва е ронлива, има опасност това нещо да падне в пясъка За мен е чудно как строят на граница на плаж, но има си органи", коментира той.

Снимка на започналите строителни дейности на метри от плажа се появи първоначално във Фейсбук. Кадърът е направен от въздух на 9 февруари и е бил публикуван вчера от автора му Стоян Тодоров, който се съгласи да го предостави на "Дневник".

Това е поредният случай на ново строителство по българското черноморско крайбрежие, който предизвиква проверка. През изминалия месец такива бяха направени на строежи в областите "Алепу" и "Арапя", както и на къмпингите "Градина" и "Корал".