Може ли или не може човек да полегне на пейките из парковете в Пловдив? Зависи кого питате. Според общинските наредби, изглежда, няма никакъв проблем в това. Според някои представители на Общинска охрана обаче да легнеш върху пейките, е грубо нарушение и заради това човек заслужава да бъде изгонен.

Точно това се случило с читателка на TrafficNews.bg, сигнализирала ни за такава ситуация. В сряда жената излязла на разходка в Цар-Симеоновата градина, за да се наслади на слънчевото време.

„Реших да почета книга на една пейка, като полегна, подпряла глава на раницата си, както във всички големи градове в Европа, в които съм била. След няколко секунди при мен дойдоха от Общинска охрана и ми направиха забележка да стана, тъй като такива били правилата на парка”, разказва жената.

След нея служителите на Общинска охрана вдигнали още няколко души. „Тормозът над гражданите продължава с много неучтив тон и абсолютно неадекватни действия, най-вероятно породени от скука на общинските работници. Някой трябва да им припомни, че ние им плащаме заплатите и са длъжни да се отнасят с уважение”, възмущава се жената.

Тя отбелязва, че според общинските служители проблемът бил в позата на тялото. Забранено било да се ляга.

В Наредбата за обществения ред обаче никъде не е посочено, че е забранено да се ляга върху пейките. Това обясни пред TrafficNews.bg зам.-кметът по сигурността Димитър Маринов. Макар пейките да са по-скоро място за сядане, а не за трайна почивка, се оказва, че законът не забранява човек да полегне върху тях.

Маринов поясни, че в случая действията на общинските служители са били по тяхна преценка. Зам.-кметът заяви, че на всички в ОП „Общинска охрана” ще бъде обърнато внимание, че не трябва да правят проблем на гражданите за лягане върху пейките.

Така че със задаващата пролет няма как да не ви кажем – ще се видим на пейките! Кой с книга в ръка, кой с вестник, кой с телефон или най-добре – с приятели. Или полегнали...