Ивао Хакамада през 1966 година е бил шести в класацията на боксьорите в Япония, в своята категория. Освен това, 30 годишният спортист е работил във фабрика, произвеждаща паста от боб за традиционната японска супа мисо. Ивао живял в дома на един от шефовете на фабриката, заедно със семейството му.

През нощта на 30 юни 1966 година къщата се запалила, съседите и пожарникарите дълго време се опитвали да изгасят огъня, Хакамада също им помагал. След като преборили стихията, били открити телата на шефа и семейството му с прободни рани. Веднага се появила версията, че някой ги е заклал, а после подпалил къщата, за да прикрие следите си.

Полицаите не успели да хванат никого по горещи следи, и едва след месец и половина повдигнали обвинение за убийство и палеж на Хакамада.

Боксьорът бил арестуван и подлаган на мъчения 23 дни. След поредния 16-часов разпит, побой и обезводняване, Хакамада подписал самопризнание.

Основното доказателство в съда били самопризнанието и пижама със следи от кръв и бензин, която принадлежала на боксьора. Но номерът й не съответствал на размерите на Хакамада. След известно време тя изчезнала. По време на процеса обвиняемият се отказал от самопризнанията си, твърдейки че е бил принуден да ги подпише. 44 от 45 подписани от Хакамада документи не били приети в съда, но въпреки това през 1968 година, Ивао е осъден.

През 1980 година властите преразглеждат присъдата на Хакамада, но я оставят в сила, а затворникът е преместен в килията за осъдени на смърт.

Тогава мъжът написал писмо на сина си:

„Задължително ще ви докажа, че съм невинен, баща ви не е убиец! И най- добре го знае полицията. Съдиите също са наясно, все пак те водиха това дело и нямат никакви доказателства. Убеден съм, че ще счупя тази желязна верига и ще съм заедно с вас.“

Годините, прекарани в самота оказват влияние на психичното здраве на затворника. Той започва да си говори сам, да отказва да се вижда с роднините си и да говори несвързани неща.

През 2007 година за това дело разказа един от съдиите, постановили присъдата – Норимичи Кумамото. По думите му, той разбирал, че делото е фабрикувано, че Хакамада е невинен, но другите двама съдии гласували „за“ осъждането и той не можел да направи нищо. След година, в знак на протест Кумамото подава оставка.

След това заявление международни експерти изискват от Върховния съд на Япония поредно преразглеждане на делото. През 2012 година е направен ДНК анализ, който дава отрицателен резултат. Кръвта по веществените доказателства не е на боксьора. През 2014 година Хакамада най- после е освободен.

Но делото не приключило дотук… През лятото на 2018 година Висшият съд в Токио отменя постановлението за освобождаването на мъжа, но му разрешава да се намира вкъщи със семейството си до следващото заседание на Върховния Японски съд.

Превод и редакция: Trafficnews.bg