В навечерието на 2019 година всички погледи са насочени към Пловдив, който след броени дни ще стане Европейска столица на културата. Областният град безспорно привлича все повече инвестиции, а нарастването на интереса към града расте и мащаба на проектите, които са или престои да бъдат реализирани. 

Дали обаче е такава и ситуацията в останалите градове от областта? Жителите на някои от тях все още се борят с лунните пейзажи по основни пътни артерии, липса на адекватно сметосъбиране, транспорт и осветление. Според мнозина местните администрации спешно трябва да се захванат с изграждане на детски и спортни площадки, улични ремонти и безстопанствени животни, сочи анкета на Plovdivnow.bg. Много от тях споделят и че не могат да разчитат на адекватна кореспонденция с местната власт, за да придвижат сигналите си. 

Ето кои са най-наболелите проблеми в областта според жителите на региона:

Контейнери за смет, поставени там, където не им е мястото

Контейнерите за смет се оказаха водещ проблем в община Асеновград. Според местна жителка такива често били поставяни точно на входа на детските площадки. За да не се разнасят боклуци и неприятни миризми из местата, предвидени за игра на малчуганите, кофите би следвало да бъдат възможно най-далеч от тях, смятат асеновградчани. Според тях отпадъците често били изкарвани и разнасяни по улиците от деца от ромски произход. След като приключели "войната с кашони", малчуганите си плюели на петите. 

ВиК авариите също са сред водещите проблеми в общината. Асеновградчани споделят в социалните мрежи, че много от домакинствата са посрещнали празниците на сухо. Проблеми като този обаче от години са ежедневие и дори не са новина, коментират те. 

Транспортен хаос

Некачествено сметоизвозване е и сред водещите проблеми на всички населени места в община Карлово. "Градът е потънал в боклуци, а транспортната система на общината е тотално занемарена", твърдят местните. Те алармират за липса на адекватен превоз до населените места, както и осигуряване на връзки на междуселищните автобуси. Като минус се отчита и невъзможността да бъдат издавани транспортни карти за определени дестинации, които се обслужват от повече от една фирма. 

Гражданите изтъкват също, че е практически невъзможно за тях да осъществят връзка с местната администрация, било то за да подадат сигнал, или пък за получат информация. Местните смятат и че политиката на общината не гарантира прозрачност при усвояване и използване на финансовия ресурс за проекти и обществени поръчки. 

Както вече съобщихме, проблем с транспорта има и в град Перущица. Сутрешните автобуси по направление Кричим - Пловдив масово пропускат спирките си в града, лишавайки учениците от възможност да стигнат навреме до училищата си. От транспортната фирма, която обслужва линията, са осигурили допълнителен ученически автобус, но въпреки това капацитетът на возилата не достига. В града има три места, обособени като спирки, но без навеси и пейки. Изграждането на такива е сред действията, които спешно трябва да бъдат предприети, категорични са перущинци.

Вода газим, жадни ходим

Мръсната вода тече от чешмите в Хисаря, споделят жители на курортния град. Те изтъкват, че ръждивата течност изтича от новия водопровод в града. Жителите на градчето смятат, че трябва да бъде възстановен градския плаж, а обществената баня да функционира като общинска, без да се отдава под наем.

"Редно е да се наемат двама души на работа, за да има къде човек да отиде на баня с минерална вода", твърди местен. От 8 балнеолечебници остана една, допълна негов съгражданин. Според хисарци в училищата трябва да се развива по-широка спортна дейност, за да бъдат децата ангажирани с физическа активност. Безводието в павилионите на парковете Момина баня и Момина сълза пък гонело много от туристите. Двата красиви парка са основна туристическа атракция и привличат посетители с водата, която тече от чешмите в двата павилиона. Много от тях обаче остават разочаровани и повече не идват в града именно заради липсата на вода, смятат жителите на двата района. 

Според тях община Хисаря спешно трябва да разреши и инфраструктурните проблеми, сред които подмяна на стари водопроводи, улични ремонти, тротоарни настилки и улично осветление. Липсата на осветление  по булеварда, минаващ покрай крепостната стена, също е сред основните проблеми.  Улиците по селата са в потресаващо състояние, а след ВиК ремонтите в квартал "Миромир" преобладават кръпки с оскъден асфалт. Живущите в квартала се оплакват и от бездомните кучета, които често нападали пешеходци. 

Не на последно място местните считат, че Хисаря трябва да се погрижи за създаването на повече атракции, където посетителите на курорта да се отдадат на забавления. 

Без банка, спешен кабинет и адекватна инфраструктура

Инфраструктурните проблеми са сред най-често изтъкваните от страна на жителите на Перущица. Някои от анкетираните посочиха конкретни мерки, които спешно трябва да бъдат предприети, като настояха и за адекватен диалог с местната администрация. 

"Да се направи реално действащ сайт на Общината с възможност за диалог и социално общуване и градивна комуникация.  Да се направи общинско такси, което да обслужва нуждаещите се граждани без собствен транспорт в рамките на града. Цената да бъде поделена между община и потребители", гласят някои от предложенията. Сред оплакванията на перущинци са липсата на банка, както и недостатъчният брой банкомати в града. Припомняме, че единственият банков клон бе изтеглен от Перущица по-рано тази година. 

Местните жители настояват и за спешни мерки срещу бездомните кучета, както и "доставките" на такива от други градове. Сред най-големите проблеми, според включилите се в анкетата, е инфраструктурата в общината. Централният площад и улиците трябва спешно да бъдат ремонтирани, стадионът - реновиран, а паркът - разширен, като в централната част на града се осигури достъп за инвалиди.Сред предложенията е също направата на възпоменателно табло, за да не бъдат некролозите разлепяни постоянно по стъблове и дървета. 

Един от най-големите проблеми според местните е липсата на дежурен лекар и спешн кабинет. На челно място се нарежда и сметосъбирането, като очевидци твърдят, че често около кофите за смет се събира боклук, който обаче не бива извозван. Улиците на града не се чистят, а в случай, че има повреда в сметосъбирачката, гражданите не биват уведомявани. Солени глоби трябва да отнасят и тези, които изхвърлят безразборно отпадъци, смятат перущинци. 

Според младежите от общината осветление в центъра липсва, а улиците, които вече са асфалтирани, не се поддържат. На места спешно трябва да бъде налят дзифт в отворилите се пукнатини, за да се запази асфалтът, споделят те. Техни съграждани допълват, че някои от улиците спешно се нуждаят от асфалтиране, като например пътят до Професионалната гимназия по лозарство и винарство. 

Сред анкетираните преобладава и убеждението, че голяма част от проблемите се дължат на липсата на култура и целенасочени прояви на вандализъм от страна на местните жители.  "Докато хората не си променят начина на мислене и не престанат целенасочено да чупят пейките в парка, фитнес уредите до поликлиниката и изхвърлят боклуците си където им падне, защото все някой друг им е длъжен и съответно -виновен, каквото и да направи Общината, нищо няма да се промени", пише гражданка. 

Лунни пейзажи и постоянни аварии в 21-ви век

Занемарени улици и постоянни ВиК аварии тормозят жителите на община Калояново.  Местните алармират, че повечето от улиците, които са извън центъра на селото, не са афалтирани. Мнозина са принудени да газят в море от кал, за да стигнат до домовете си. Тротоари също липсват.

За да бъдат извършени пътни ремонти обаче, първо трябва да се извършат редица ВиК ремонти, категорични са калояновци. Според тях администрацията трябва да помисли и за направата на детски площадки, тъй като понастоящем броят им е крайно недостатъчен. Трябва да се помисли и за младите хора, като в общината се привлекат повече инвеститори и се създадат работни места, считат по-възрастните жители. 

"Трън в очите" на жителите на общината са и безразборно изхвърлените отпадъци. Те настояват за по-често им почистване и предлагат въвеждането на технология, която да ги сортира, както и въвеждането на по-строги санкции за нарушителите. 

Сред най-наложителните ремонти според местните е този на моста към гарата в Калояново. Жителите припомнят, че преминаването по съоръжението е коствано не една трагедия, а през лятото видимостта става нулева заради неокосени треви и храсти. Калояновци алармират и за постоянно изтичане на обратни води и замърсяване на реката. Заедно с цялостно почистване на речното корито, трябва да бъде заличено и сметището, образувало се по пътя за гробищния парк, алармират местните. Те изтъкват също, че общината би могла да кандидатства за финансиране на подобни проекти по европейски програми. 

Улични ремонти и канализация в селата

Неугледният паваж, който свързва Стамболийски със село Йоаким Груево, трябва да изчезне. Това е всеобщото мнение на жителите на града, които се включиха в запитването. Искането на местните ще се превърне в реалност по-скоро от очакваното. Както вече ви разказахме, ремонтните дейности там ще стартират догодина и ще обхванат и друга важна артерия - пътят Стамболийски - Триводици. 

Жители на Стамболийски алармираха, че все още има улици в града, които спешно се нуждаят от асфалтиране, или поне чакълиране. За щастие 2019 година вещае поредица от ремонти по уличната инфраструктура. За проектите са заделени близо 5 млн. лв. Четете повече по темата тук: 

Проекти за милиони променят облика на Стамболийски

Претупани ремонти и липса на детски площадки

Спешни улични ремонти искат и жителите на град Куклен. Според мнозина парите, дадени за ремонти досега, са "хвърлени на вятъра". Кукленци сигнализират за некачествен асфалт, който почти веднага се е напукал, и претупана работа. Припомняме, че по-рано тази година общински съветник също алармира, че по чисто новия асфалт вече никне трева. 

Местните настояват и за изграждане на детски кът или площадка, оборудвана с катерушки и атракции за малчуганите.