Път, или по-точно липса на такъв, отблъсква туристите, за да посетят кукленското село Яврово. Само камъни, пясък, чакъл и на места асфалт са останали в почти 4-километровата разрушена отсечка, водеща до няколко туристически бази за отсядане в района. Сред чистия и ухаещ на гора планински въздух са разположени частни вилни зони и други обекти, посещавани от стотици туристи.

Нормално асфалтираният път приключва непосредствено след табелата за „край“ на село Яврово, в посока Добралък. От там пътната настилка е в изключително лошо състояние и е почти невъзможно придвижването до горе с лек автомобил. Но тъжната гледка по изоставената и забравена от управниците зона не приключва просто с липсата на път. На една от красивите горски поляни, на която е разположен трафопост, е поставен и контейнер за смет.

Собственици на туситически обекти и на частни вили там сигнализират, че отпадъкът не се събира своевременно и съответно – всичко изхвърлено се натрупва около него, като по-късно се разнася от вятъра. А това води до замърсяване на природата. Хората твърдят, че често се случва сами, посредством личен транспорт, да извозват торбите със смет до най-близкия град - Асеновград, където да ги изхвърлят.

текст и снимки: Actualno.com