Легендарният холандски боксьор Руди Люберс, който през 1973 г. в Джакарта удържа 12 рунда срещу непобедимия Мохамед Али, мизерства без ток и вода при нечовешки условия в несебърското село Кошарица. 

Няма паспорт и пари да напусне страната ни и е принуден да води скотски живот, далеч от родината си. 73-годишният мъж живее в стара каравана с тежко болната си жена Риа. Спят на картони, но въпреки недоимъка, се грижат за 25 бездомни кучета.

Руди Люберес попада в България преди 7 години след дълго митарстване по света, след като през 80-те излежава ефективна присъда в Португагия за трафик на дрога. Заради това не смее да се завърне в родината си. Излиза от затвора забравен и тръгва да скита по света. Така съдбата го отвежда в Кошарица край Несебър.

Местни хора разказват пред Bulgaria ON AIR, че германец, с къща в селото, му дал подслон, но след като я напълнил с кучета, го изгонил. Така Люберс се озовал с жена си в ръждясалата каравана и започнал живота си от нулата.

"Кротки хора са, не са създавали проблеми", казват жителите на Кошарица за боксовата легенда и жена му.

За спасяването на Руди и Риа в страната на лалетата е организирана благотворителна акция за извеждането им от България, в нея вече са се включили стотици холандци.

В момента бившата звезда в бокса разполага само с шофьорска книжка, която е единствената му легитимация пред света. Преди време му откраднали паспорта и кредитната карта и така се закотвил в България.

"С удоволствие бих останал в България, но помощта, която бих получил в Холандия, ще е по-добра", казва Люберс.
Казва, че харесва страната ни, но заради тежкото му положение иска да се върне в родината си. Синът му вече е в Кошарица, за да си ги прибере.

В историята на бокса името на Руди Люберес ще се запише с това, че преди 46 г. пада от Мохамед Али по точки, а не е нокаутиран. След легендарния мач двамата стават приятели. Участвал е в две олимпиади през 60-те, а в Холандия 20 г. е непобедим на ринга.