Мним „брокер“ пуска оферти за жилища под наем в Пловдив срещу атрактивно ниски цени. Оказва се обаче – за апартаментите има подписани дългосрочни договори и се обитават трайно от наематели. За това сигнализират до TrafficNews собственикът на жилище в кв. „Каменица“, забелязал снимки на имота му да циркулират из Фейсбук пространството.

В описанието, предоставено от измамника, апартаментът бил с изцяло изменени характеристики и обявен за значително по-нисък наем от актуалните в момента на пазара.

Членувам е една от групите, където могат да се публикуват обяви за отдаване и продажба на жилища. В същата видях снимка на притежаван от мен имот, който съм дала под наем с дългосрочен договор и в него повече от две години живеят хора. Нямам представа как тези снимки са били откраднати от въпросния профил и публикувани като обява“, коментира пред наш репортер собственикът Таня.

Публикацията е направена от очевидно фалшив профил с името Калина Аврамова. В него е посочено, че отдава просторно и обзаведено с двустайно жилище в кв. „Кършияка“. Допълва още, че е възможно нанасянето с малки домашни любимци, които имат изградени хигиенни навици. Всичко това се предлага срещу месечен наем от 550лв..

Истината е, че откраднатите снимки са от жилище, което е тристайно и се намира в различен район на Пловдив. Дори са публикувани снимки от трите помещения“, допълва тя. Публикацията е докладвана до администраторите на страницата. Тъй като обаче липсват данни за имотна агенция, с която профилът е обвързан, няма възможност да бъде сезиран компетентен орган. Единственото, което Таня може да направи, е да посочи в коментарите под публикацията, че това е измама.

Репортер на TrafficNews направи опит да се свърже с упоменатия телефон за връзка. Това обаче е невъзможно, тъй като абонат с такъв номер не съществува. Проверка показва, че профилът на Калина Аврамова прави редовни публикации на имоти. Общото помежду им са отявлено съмнителните цени спрямо посочените характеристики на имота.

За съжаление обаче, дори някой потребител да се заблуди и да пожелае да потърси за оглед мнимия „брокер“, това е почти невъзможно. Установяваме го след серия опита да се свържем с някой от предоставените телефонни номера. Един единствен е действителен. Същият е свързан с друг измамник, за чийто схема ви разказахме в предходна наша публикация – имотна агенция „Rinex Revolution“, известна в брокерските среди като такава, на която да не се гласува особено доверие.

Все пак след неколкократни позвънявания получаваме обаждане от непознат контакт – мъж, който се представя за брокер от агенция „Planet“.

Макар проследяването на профила на Калина Аврамова да е трудно, можем да направим обосновано предположение, че има връзка именно с агенциите „Rinex Revolution“ и „Planet“. Освен това офисите на последните се намират на един адрес – бул. „Васил Априлов“ 2 в Пловдив.

Затова питаме брокера откъде разполага с номера ни, а той отговаря: „От администрация ми предоставиха вашия номер във връзка с това, че си търсите жилище“. Питаме дали апартаментът на Таня, представен от Калин Аврамова като двустайно жилище в „Кършияка“, е свободен.

Свободен е, подмамва ни брокерът, и при желание може да бъде огледан. Запазваме си за час, но до оглед така и не се стига. Изтъкнатата причина от брокера – „Чух се със собственика, казах му, че ти си сериозен човек и ако има проблеми - да ме предупреди. Каза ми го само на мен, но аз ще ти споделя, защото не обичам да подвеждам клиентите си. Апартаментът е на промишлен ток и това ще ти трупа големи сметки. Но, спокойно, аз съм професионалист, няма да те оставя на един оглед, подготвил съм ти още няколко апартамента“, казва брокерът от „Planet“.

Схемата е разпространена при некоректните агенции и действа основно през социалните мрежи – публикуване на примамливи, но недействителни обяви, с които се привличат първоначални клиенти. На тях впоследствие се предлагат не чак толкова изгодните оферти.

Вижте част от обявите, публикувани от недействителните им агенти:

ю

Повече по темата, прочетете тук:

Няма такъв имот! Брокер продава апартамент край река Марица за €62 000 с гледка към… КарпатитеСхемата е класически пример за злоупотреба с доверието на купувачите

Тристаен апартамент в Кършияка за 600лв. на месец се оказа на 3600 км от ПловдивПоредната брокерска агенция под тепетата примамва клиенти с крадени снимки от чуждестранни сайтове

Точни договори за некоректни практики! Имотна агенция в Пловдив взима "стоп капаро", след това кани на "търг"Пловдивчанин, подписал договор за закупуване на имот, бил накаран да наддава за цената му