Още една имотна агенция, действаща на територията на Пловдив, влиза в черния списък на „търговците с доверие“. „Avirex“ Real Estate печели клиенти с обяви на луксозни жилища в града под тепетата, които отдава под наем на достъпни суми.

Новообзаведени двустайни апартаменти в едни от най-търсените квартали само срещу 400лв.? Просторно тристайно жилище в Кършияка срещу наем от 600лв.? Звучи като бленувана оферта за всеки, който спешно търси вариант за наемане на имот. TrafficNews се натъкна на няколко подобни оферти, отправени от „Avirex“ в платформата MarketPlace на Facebook.

Предвид нереалистичните параметри на жилищата подхождаме със съмнение към обявите. Въпреки всичко правим опит да се свържем с брокерите, за да направим оглед. Оказва се, че не е предоставена подобна възможност и липсва телефон. Затова търсим агенцията през официалните ѝ контакти, но няколко опита остават безуспешни.

Истината е, че дори да бяха отговорили на позвъняванията, оглед би бил невъзможен, тъй като въпросните жилища не се намират в България.

Подобно на практиката на „Rinex Revolution“, за която вече ви разказахме в друга наша публикация, „Avirex“ е откраднала снимки от обява на имоти в Booking, OLX и Instagram, принадлежащи на чуждестранни имотни агенции.

Така например тристайният апартамент в Кършията се оказва на хиляди километри от Пловдив. Жилището се намира в центъра на узбекистанската столица Ташкент. Новообзаведено е и рентата му е 1800 евро на месец.

Тристайният в Кючук Париж срещу 450лв. също се намира в Узбекистан. Пуснат е под наем и го откриваме в Instagram профила на местна агенция „Gold Houses“, която публикува основно луксозни оферти в столичния град. Стойността на оригиналния апартамент е 1300 евро месечна такса.

Същото установяваме, че се отнася за почти всички апартаменти в Мараша, Смирненски, Кършияка, Център, публикувани от пловдивската агенция през MarketPlace. Което е класическа схема за първоначално привличане на клиенти, а подведените, оказва се, не са малко. Потребители споделят, че след като се увлекли по идеята за евтин и добре изглеждащ имот, брокерите на „Avirex“ им устройват огледи в действителни, но далеч не толкова привлекателни жилища. Всичко това – с идеята да се намери поток от потенциални купувачи за оферти, които първоначално не биха представлявали интерес.

Прави впечатление, че агенцията се пази от този способ в социалните си канали. В страницата си във Facebook и Instagram не публикува присвоени обяви, или поне не толкова отявлено фалшиви.

 

Повече за „Rinex Revolution“ и „XNVD“, за които вече ви разказахме, прочетете тук:

Няма такъв имот! Брокер продава апартамент край река Марица за €62 000 с гледка към… КарпатитеСхемата е класически пример за злоупотреба с доверието на купувачите

Точни договори за некоректни практики! Имотна агенция в Пловдив взима "стоп капаро", след това кани на "търг"Пловдивчанин, подписал договор за закупуване на имот, бил накаран да наддава за цената му