Исландската формация "Хатари" (в превод от исландски – хейтъри) предизвика смесени реакции сред феновете на музикалния конкурс "Евровизия".

Членовете на формацията определят себе си като "анти-капиталистическа техно БДСМ (робство, дисциплина, садизъм, мазохизъм - б.р.) пърформанс арт група", а по-шокиращо от посланието на песента – "Омразата ще победи", е клипът към парчето им.


От групата поясняват, че изпълнението им е деспотичен театър, който отразява насилието, омразата и репресиите, а целта е да предизвикат дебат по темата.

Организациите за защита на човешките права са притеснени за идеологията, която "Хатари" ще проповядва от сцената на "Евровизия". Но най-големият им проблем е фактът, че момчетата могат да използват конкурса, за да проповядват омраза срещу Израел.

Но това очевидно не е притеснило "Хатари", които поканиха израелския премиер Бенямин Нетаняху на "приятелска среща" по борба. Условията са следните - ако спечели групата, ще създаде първата БДСМ колония под егидата на "Хатари" на средиземноморското крайбрежие, а ако победи Нетаняху, ще получи малък архипелаг в Южна Исландия – Вестманаейяр.

Конкурсът ще се проведе от 14 до 18 май в Тел Авив. България няма да участва тази година.