Мъжът е задължен да плати 1000 лева заради натрупан дълг към мобилен оператор в размер от 98 стотинки. Той разбрал за задължението почти десет години, след като е възникнало.

През 2008 г. мъжът заминава за Италия. У нас оставя дълг към мобилен оператор. 10 години по-късно непогасена сметка за 98 стотинки струва на мъжа над 1000 лева, предаде NOVA.

"Влизам вътре до банката и питам какъв е проблемът, защо не мога да си изтегля сумата и те ми казват, че имам запор за 98 стотинки главница", разказва Боил Иванов.

Въпреки че задължението на мъжа е от 2008 година и би трябвало да е изгубило давност, все пак има изпълнителен лист.

"Тази давност не се прилага автоматично, лицето което е осъдено не е се е позовало на нея.Това е важно да се знае, защото много хора просто броят периода, който е изтекъл и считат, че проблемът е решен. Не, не е така. Нито частният съдебен изпълнител е компетентен да се занимава с този въпрос", обясни адвокат Десислава Филипова.

Така 98 стотинки стават причина мъжът да се превърне в обект за частен съдебен изпълнител, без дори да разбере, че е съден.

В края на януари започна наказателна процедура срещу България от страна на Европейската комисия. Искането е съдът да е длъжен служебно да проверява за неравноправни клаузи в договорите с потребителите.

До края на март родните власти трябва да отговорят на Комисията как ще променят закона, а дотогава Боил ще търси правата си чрез адвокати.