Доброволната казарма, която се готви да въведе ресорният министър Красимир Каракачанов май ще удари на камък. Оказва се, че не само щатните бройки в армията са непопълнени, ами и цели 75% от доброволния резерв го няма.


Мъжете и жените, които искат да се научат да държат пушка и да бъдат в резерва при нужда трябва да са 3 000.Бройката е регламентирана от Народното събрание в Програмата за развитие на отбранителните ни способности до 2020 г.

Реално обаче едва 25% от доброволния резерв е попълнен, въпреки че е платен, макар и минимално, съобщава Dnes.bg.

За да се справи с проблема военното министерство вече взима доброволци без конкурс, както и им дава правото да заместват временно военнослужещ в определена структура, обяснява Каракачанов в писмен отговор на депутатски въпрос.

За да привлекат доброволни от МО похарчиха пари и за старта на рекламно – информационната кампания "Бъди войник". Отделно е осигурено финансиране по програми за назначаване на доброволни резервисти.

На финала са и готвените от Министерството на отбраната законови промени, с които да се регламентира получаването на начална и специална военна подготовка и отслужване на кратка служба за 3 месеца - т.нар. доброволна казарма, която е напът да се превърне и в  основен управленски приоритет на Каракачанов.

С нея той ще се оправдае пред избирателите си, че не е изпълнил обещанието си да върне наборната служба, но пък е въвел доброволната, а в същото време ще я лансира и като една от мерките за преодоляване на кадровия колапс в армията.

Така че вероятно още в началото на 2019 г. Каракачанов ще внесе своите поправки, с които да върне казармата, но не насила, а с куп стимули за младите, които се съгласят да бъдат безплатно обучени на основни военни умения.