В таен запис, направен по време на педагогически съвет, директорът на столичното 78-о СУ "Христо Смирненски" в гр. Банкя Весела Неделчева си позволява да отправя призиви и дори заповядва на своите колеги учители да не обръщат внимание на родителите и техните проблеми.

А ето и цялата ѝ реч:

"Вие всички тук сте много качествени, вие всички тук сте много индивидуални, вие всички тук сте сте много прецизни. Хора, които познавате добре децата, хора, които правите всичко за децата. Затова, от днес нататък - заповед по гарнизона: Никакво внимание на родителите, само изискване, без да ги оставяме да си казват своето мнение. Вие ще станете свидетел на това аз какво ще правя от тук нататък. Нито един родител няма да прекрачи моя праг, когато той пожелае. Нито един родител няма да има възможност да си каже мъката...", казва директорката на 78-о СУ в гр. Банкя на педагогически съвет.

Trafficnews.bg се свърза с инж. Васил Николов, който е председател на Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система и който ни разказа, че борбата с този проблем не е от вчера и от днес.

"Ние определяме като абсолютно недопустимо отношението на директора на 78-о СУ в град Банкя, която се държи заповеднически към своите служители. Всички учители и родители са абсолютно скандализирани от това, което се случва, защото не може ти да забраняваш на учителите да се държат адекватно с родителите и да общуват с тях. През тази седмица ще сигнализираме абсолютно всички институции, които са заиннтересовани и ще очакваме реакция от тяхна страна", обясни той.

По думите му сигналите в това училище не са от вчера, а продължават с години.

"Проблемът е от повече от 10 години. Има многократно сигнали, свъразани с неправомерни действия спрямо учители, злоупотреби и т.н. Това училище е огромно, със страхотна база, но вследствие на управлението на г-жа Неделчева все повече запада, а е най-голямата база на Балканския п-в. Да се стига до този момент, защото някои хора са недосегаеми, за нас е недопустимо и трябва да се вземат спешни мерки", каза още Николов.

"Едно от предложенията, които сме направили от комитета, спазвайки закона, е да се въведе мандатност на директорите на детски градини и училища, за да не стига до самозабрава, както в случая", обяви той.

"Една майка в последния месец имаше сериозни проблеми. Наложи се дори да си махне едно от децата от училището. Другото дете, директорката я принуждава насила да го махне, но майката не иска, тъй като то е в предучилищна група и е свикнало с учителката и това би бил голям стрес за него. Въпреки това г-жа Неделчева настоява, дори има оправени наставления към самия преподавател, че той трябва да направи всичко възможно това дете да се махне от училището", допълни още той.




А ето и позицията на комитета за качествена и иновативна образователна система:

"От Национален инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система като водеща родителска организация в страната сме длъжни да изкажем недоволството си от това, което се чува в този тайно направен запис, който бе качен от учители в YouTube. Определяме като недопустимо отношението на директора на 78-мо училище в град Банкя към родителите и учителите. Недопустимо е един директор да заповядва на учителите да не обръщат внимание на родителите. Ясно е и че за учителите това е трудно, но са длъжни да го изпълняват. При нас са постъпвали многократно сигнали за безобразното и безцеремонно лошо отношение на директора Неделчева към родители и учители, но това минава всякакви граници. През тази седмица ще сигнализираме институциите и ще очакваме реакция от тяхна страна".